Geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve bugüne kadar ortaya çıkan en bulaşıcı varyant olduğu açıklanan Omicron dünya çapında yayılmaya ve korku yaratmaya devam ediyor.

Varyantla ilgili ilk çalışmalar Omicron'un bulaşıcılığının yüksek olmasına rağmen hastaneye yatış ve ölüm riskinin bir önceki varyant Delta'ya oranla nispeten düşük olduğunu gösteriyor. Ancak yaklaşan yeni yıl kutlamaları önce hemen hemen tüm ülkeler sağlık sistemlerinin çökmemesi için sert önlemleri bir kez daha devreye soktu.

Koronavirüsün ortaya çıktığı ve salgının dünyaya yayıldığı yer olan Çin ise oldukça sıkı kurallar ve uygulanan 0 vaka politikasıyla kontrol altına aldığı tehlike yeniden büyümeye başlayınca flaş bir kararla 13 milyon kişiyi bir anda tekrar karantinaya aldı.

Çin'de yurt içi kaynaklı Kovid-19 vakalarının görüldüğü Şensi eyaletinin merkezi Şian şehrinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Şehirde bir anda panik havası yaratan bu yeni kapanma tam da başkent Pekin'de bir ay sonra başlayacak Kış Olimpiyatları öncesinde geldi.

Tüm şehre uygulanan yaygın testlerde ortaya çıkan büyük kısmı yerel kaynaklı 127 vakanın ardından şehir karantinaya alındı. 

Şian şehrinde temel ihtiyaçların karşılanması amacına yönelik olanlar dışındaki tüm işletmelerin geçici süreyle kapalı kalacak. Vatandaşlar ikamet ettikleri bölgeden çıkmak için izin almak zorunda olacak ve şehre giriş çıkışlar da acil durumlar haricinde yasaklanmış durumda.

Her haneden sadece bir kişinin temel ihtiyaçlar için gün aşırı alışveriş yapmasına izin verilen şehirde okullar da kapatıldı ve online eğitime geçildi.

Ortaya çıkan yeni vakaların Omicron varyantı olup olmadığı henüz açıklanmazken şehirde uygulanacak Karantina kararının gelmesiyle birlikte marketlere adeta akın yaşandı ve raflar boşaldı.

Karantina uygulamasının ne kadar süreceği henüz açıklanmadı.

Kaynak: Hürriyet