AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, Gül'e aktif siyaset mesajı verdi...


'Başbakanımız Köşk'e daha yetkili çıkmalı' diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Gül'e de aktif siyaset mesajı verdi: Sayın Cumhurbaşkanımız tekrar siyaset yapmak isterse yine birlikte çalışırız."


 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonrası AK Parti tartışılırken, iktidar cephesinden çarpıcı değerlendirmeler geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 'Sayın Başbakanımız Köşk'e daha yetkili bir şekilde çıkmalı' dedi. Tanrıverdi'nin mesajları şöyle: 

 

KÖŞK'E DAHA YETKİLİ ÇIKMALI 

Sayın Başbakanımızın devletin başında olması Türkiyemiziçinbüyükbiritibardır, onurdur. Başbakanımızın Köşk'e çıkması tamamenkenditakdirlerindedir.Ancakbenim kanaatim, Sayın Başbakanımız Köşk'edahayetkilibir şekilde çıkmalı. Yetkilerinin artırılması, Türkiyevedünyainsanlığı için etkilerinin artırılması demektir. 

 

OBAMA VE SARKOZY ÖRNEĞİ

Sarkozy 'Devlet Başkanı'veonlardayarıbaşkanlık var. ABD'de 'Başkanlık'sistemiuygulanıyor. Dünyaya baktığınızda devlet başkanlarınınyetkiliolduğu ülkelerde etkileri fark ediliyor. Devlet başkanının yetkileri artırıldığında hem ülkesiiçinhemdünyaiçin etkisi artırılmış oluyor. 2023'e yürüyen Türkiye'nin hedefineçokçabuk ulaşması adına da buönemlidir... İsmi önemli değil, yani başkanlık, yarı başkanlık veya şu sistem.Önemliolan devlet başkanınındahayetkili olması.

 

UZLAŞMAYA BAĞLI

Anayasa değişikliği aşamasında inanıyorum ki TBMM'de grubu bulunanpartilerböyle düşüneceklerdir. Sivil toplum kuruluşlarının kanaatinin de bu yönde olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı kim olursa, o yetkilerle etkilibirgörev yapmış olur. Tabii bu Meclis'teki uzlaşıya bağlı. Şu an 367'yi bulan ya da 330'u aşan bir parti yok.

 

İKİ MECLİSLİ OLMA ŞARTI YOK

Devlet başkanıdahayetkiliolduğunda,sistemona nasıl yardımcı olacaksa o şekliyle oluşturulur. Türkiye, senatoveMeclis'inbirlikteçalıştığı dönemi yaşadı.Ancaksenatonunçokfaydalıolmadığı görüldü. Dolayısıyla illaikimeclisli olma şartı yok. Devlet başkanının gücünegüçkatacak bir sistem anayasada yetki verilirken oluşturulur. 

 

CHP'NİN 'MECLİS SEÇSİN' ÖNERİSİ 

Bunu millete güvensizlik olarak görüyorum. Buradan dönüş olursa yine 'Dağdaki çobanla, benim oyum bir olmaz' diyenlerin, 'bidon kafalı', 'karnını kaşıyan adam' diyenlerin sözleri aklımıza gelmiş olur. CHP nasıl o sözü söyledi hala hafızam almıyor. Biraz daha geri gitseler herhalde 'Milli şefliğe tekrar geçelim' diyecekler.

 

YİNE BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ

4 Tanrıverdi, Başkent kulislerinde dillendirilen 'Erdoğan Köşk'e, Gül AK Parti'ye' senaryosuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Gül'ün siyasi deneyimlerine dikkat çeken Tanrıverdi, şöyle dedi: 'Siyaseten deneyimi, tecrübesi var. Tekrar siyaset yapmak istediğinde siyasetin kapıları açıktır. Bizde bu konuda kesinlikle bir kutuplaşma, kamplaşma söz konusu değil. Dün nasıl birlikte çalışmışsak, eğer kendileri siyaseti düşünürlerse yine birlikte çalışırız.' 

 

Akşam gazetesinin haberine göre;  AK Parti'yi, daha önceki partilerle kıyaslamanın yanlış olacağını savunan Tanrıverdi, 'Bizden öncekilerde makam kavgaları, partililer arasında kutuplaşmalar, ayrımcılıklar söz konusu olmuştur. Biraz da hortumculuk anlayışı gelişmiştir. AK Parti'de ise birlik, beraberlik, ilkeler vardır' diye konuştu. Parti tüzüğündeki 'üç dönem vekillik ve başkanlık' uygulamasına ilişkin olarak ise Tanrıverdi, 'AK Parti'de Genel Başkan'dan mahalle temsilcisine kadar herkes eşit şartlardadır' ifadesini kullandı.

 

ÜÇ SANDIK FORMÜLÜ

2014'te yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015'te ise genel seçim yapılacağını hatırlatan Tanrıverdi, üç sandığın bir arada kurulabileceği mesajını verdi: TBMM oturur, 'Genel seçimleri yerel seçimlerle birleştirelim, bütün seçimleri bir arada yapalım' derse, üç seçim birden yapılabilir. Bunun için TBMM kararı gerekli. Daha 2012 var, 2013 var; 2014'e daha zaman var.