TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu toplantısında Meclis'te güvenliğin artırılması için bir dizi karar alındı.


Meclis'te güvenliği artırmak amacıyla birtakım kararlar alındı. Milletvekili ve personelin araç ve yaka kartları eskisinden küçük, çipli ve fotoğraflı olacak. Yaklaşık 13 bin Meclis serbest giriş kartı iptal edilecek, bu kart sadece il belediye başkanları ile parti il başkanlarına verilecek.


TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu başkanlığında yapılan TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararlar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Toplantıda, 24 Nisan'daki toplantıda alınan kararları gözden geçirdiklerini belirten Uslu, Bahçe Lokanta'nın mevcut haliyle devam edeceğini söyledi. Uslu, Meclis'in Ala Restorantı da Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden devraldığını belirtti.


Uslu, Bahçe Lokanta'dan kimlerin yararlanacağının belli olduğunu ifade ederek, "Bahçe lokanta halka açık değil, sadece milletvekili, danışmanlar ve Meclis'te çalışan personel kullanabilecek. Ziyaretçiler ise milletvekili ya da danışman nezaretinde Bahçe lokantadan yararlanabilecek. Meclis'te işi olup gelenlerin yararlanması mümkün değil, yararlanmak isterse yanında ya milletvekili ya danışman veya personel olacak" dedi.


Ziyaretçi ana binaya randevuyla girecek


Meclis Kampüsü içindeki Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ı, dışarıdan gelen vatandaşın şube olarak kullanamayacağını, bu bankaları sadece milletvekilleri, danışmanlar ve personelin kullanabileceğini kaydeden Uslu, Meclis Ana Binası'na gelen bakan ziyaretçilerine şifre vereceklerini ve bakanların özel kalemlerinin o ziyaretçileri randevuyla bu binaya alacağını bildirdi. 


Salim Uslu, Ana Bina'daki basın toplantı salonuna ziyaretçi alınmayacağını söyledi. Yeni Halkla İlişkiler Binası'nda ziyaretçilerin de katılabileceği toplantı salonu ayarlayabileceklerini belirten Uslu, "Çünkü Ana binadaki toplantı salonu sadece milletvekillerine aittir" dedi.


Araç ve yaka kartlarının tamamının eskisinden küçük, çipli ve fotoğraflı olacağını dile getiren Uslu, "Milletvekili bunu cebine koyacak, gittiği yerdeki arabasında da kullanacak" diye konuştu. Uslu, bunu 25. Dönem'de uygulayacaklarını bildirdi. 


Uslu, Yargıtay, Danıştay Başkanı gibi üst düzey bürokratların, Genel Kurul'da sadece Cumhuriyet Bayramı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde kendilerine ayrılan özel bölümde oturacağını, o günlerin dışında gelmeleri halinde özel dinleyici locasında oturacaklarını söyledi.


Kamyon ve kamyonetler, saat 12.00'den önce girecek


Kamyon ve kamyonet gibi nakliye araçlarının, Meclis'e haftada belli gün ve saatte geleceğini, mümkünse saat 12.00'den önce geleceğini ifade eden Uslu, "Bu saatten sonra kampüste kamyonet görmeyeceğiz" diye konuştu.


TBMM İdare Amiri Uslu, kampüs içinde milletvekili, danışman, personel ve gazetecilerin araçlarını koyacak otoparkların belli olduğunu ifade ederek, "Yeni Halkla İlişkiler Binası'nda kadın parlamenterlerin araçlarını parkedecekleri ayrı bir bölüm olacak. Oradaki otoparka milletvekilinin sadece bir danışmanı da aracını park edebilecek. Bu otopark 507 araçlık. 477 milletvekili odası kullanılıyor, bunun 77'si kadın. Oradaki otoparkı günlük 250-300 milletvekili kullanıyor, kalan yerleri bir personel kullanabilecek" dedi.


 "Bir polis, bir de halkla ilişkiler görevlisi hareket halinde olacak"


Kampüs içinde başı boş dolaşan ziyaretçiler olduğunu belirten Uslu, "Cebine kart takmış ortalıkta dolaşan adamlar var. Bir vekilden başka bir vekile gidiyor. Kim götürüyor, niye götürüyor bilmiyoruz. Bir polis, bir de halkla ilişkiler görevlisi, hareket halinde olacaklar ve o kişinin kime gittiğine bakacaklar, ona yardımcı olacaklar. Halkla İlişkiler Binası'ndaki kameralar da artırılacak, ortak kullanım alanlarına konulacak" sözlerini sarfetti. 


Salim Uslu, yaklaşık 13 bin Meclis serbest giriş kartını iptal edeceklerini, sadece İl Belediye Başkanları ile parti il başkanlarına vereceklerini belirtti. Bütçe görüşmelerine gelen bürokratların sayısını da sınırlandıracaklarını ifade eden Uslu, "Bir bakanlığın bütçe görüşmeleri için Meclis'e 176 bürokrat geldi. Salonun kapasitesi belli, bu sayı çok fazla. O bakanlık, bütçesinin görüşüleceği gün Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na, gelecek bürokrat sayısını bildirerek giriş izni verilmesini isteyecek. Komisyon kaç kişiyi uygun görürse ona onay verecek. Bu bürokratlar kesinlikle kulislere girmeyecek, girecekleri yerler belli olacak" dedi.


Uslu, bu kararları Başkanlık Divanı'na sunacaklarını kaydetti.
(AA)