Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da düzenleyen Anayasa değişiklik paketinin iptali yönündeki başvuruları reddetti.

Yüksek mahkeme, bugün saat 9.30'da başladığı toplantıda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP milletvekillerinin, Anayasa değişiklik paketi ile ilgili iptal başvurusunu birleştirdi. Saat 17.30'da kararını açıklayan Mahkeme, iptal başvurusunu 6'ya karşı 5 oyla reddedildiğini bildirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “6 arkadaşımız ret yönünde oy kullandı. Anayasa'ya aykırılık görmedi” dedi. Kılıç, CHP'nin Anayasa değişiklik paketinin 1. maddesinin 366 oyla kabul edilmesinin iç tüzük ihlali olduğu ve paketin tümünün iptal edilmesi yönündeki başvurusuna da yetkisizlik kararı verildiğini söyledi. Kılıç, yetkisizlik kararının oy birliğiyle alındığını belirtti.

Anayasa değişiklik paketiyle ilgili iptal kararı verilebilmesi için 3'te 2 çoğunluk gerekiyor. Bu da 11 üyeli mahkemede 7 üyenin iptal yönünde oy kullanılmasıyla mümkün olabiliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunmuştu. Buna göre, 22 Temmuz seçimlerinden sonra halk Ekim ayında ikinci kez sandık başına giderek Anayasa değişikliği paketini oylayacak.


REFERANDUM YOLU AÇILDI

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurusu reddederken, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören referandumun yolunu da açmış oldu.

Buna göre, Türkiye 22 Ekim Pazar günü Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin anayasa değişikliğini oylayacak. AKP hükümetinin, referandum süresini 45 güne indiren referandum kanunundaki değişiklik teklifi ise Sezer'in iade etmesi ve kanunun yeniden görüşülememesi nedeniyle uygulanamayacak.

Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliği konusundaki tartışmalara, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP'nin başvurusunu reddederek noktayı koydu. Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararla birlikte de cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik anayasa değişikliğine referandum kapısı aralanmış oldu.

REFERANDUM NE ZAMAN?

Buna göre, cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik anayasa değişikliği, 120 günlük referandum süresinin uygulanacak olması nedeniyle 22 Ekim'e denk geliyor. Hükümet, 120 günlük süreyi 45 güne indirmek için Meclis'in son günlerinde yasa değişikliğine gitmiş ancak ilgili yasa Sezer'den geri dönmüştü. Meclis'in yeniden toplanamaması nedeniyle de yasa üzerinde genel kurulda ikinci kez görüşme yapılamamıştı.

CHP'Lİ ERASLAN : 'CUMHURBAŞKANINI PARLAMENTO SEÇECEK'

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Orhan Eraslan, Cumhurbaşkanını Meclis'in seçeceğini savundu.CHP'li Eraslan, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesini görmek gerektiğini belirterek, şöyle dedi :

“Kararın gerekçesini görmek lazım. Üst mahkemenin kararı. Bu karar uymaktan başka yol yok. Mahkemenin takdiridir. 22 Temmuz'dan sonra yeni bir parlamento oluşacak. Bu parlamentonun görevlerinden bir tanesi Cumhurbaşkanı seçmek. Referandum bitmeden bir şey belli değil. Mevcut anayasal duruma göre Cumhurbaşkanı seçilmesi lazım. 120 günlük süre işliyor. 22 Ekim'e denk geliyor. Parlamento Ekim ayına kadar cumhurbaşkanını seçmezse referandum yapılır. Görünen şudur ki cumhurbaşkanını parlamento seçecektir."

AKP'Lİ KUZU : "İSABETLİ BİR KARAR"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, mahkemenin kararını isabetli bir karar olarak değerlendirerek cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mümkün olabileceğini söyledi.

Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak şu yorumda bulundu :

“Kararı isabetli buluyorum. Beklenen bir karar olarak değerlendiriyorum. Bu süreç şu anda devam ediyor. 120 günlük referandum süresini 45 güne indirmiştik, 22 Temmuz'a denk gelsin diye. Sayın Cumhurbaşkanı o kanunun bir daha görüşülmek üzere Meclis'e iade etti. Tekrar toplanıp görüşme fırsatı bulamadık. Bu, yeni Meclis açıldığı zaman Cumhurbaşkanını seçecek demektir. Bundan sonraki cumhurbaşkanı seçiminin halkın seçeceği usulü Türkiye'ye yerleşmiştir.”

Kuzu, seçilmiş bir cumhurbaşkanını görev süresinin kısaltılmasının da Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek mümkün olduğunu söyledi.