CHP Lideri Kılıçdaroğlu "Yolsuzluk için şeytan üçgenine ihtiyaç var. Bir tarafında kirli siyaset, bir tarafında kirli bürokrat, öbür tarafta kirli iş adamı olacak. Bu üç adam bir araya gelmeden yolsuzluk olmaz" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince Antalya'daki Cam Piramit Kongre Fuar Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım törenine katılmak için parti otobüsüyle Ramada Plaza Oteli'nden hareket etti. Kılıçdaroğlu, yol boyunca otobüsün camından halkı selamlarken içinde bulunduğu parti otobüsü de güzergahta trafik ışıklarına uydu. Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde partililerce karşılanan Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle salona güçlükle girebildi.


"Başbakan Kemal" sloganlarıyla kürsüye çıkan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bu yıl yaşanan en önemli ikinci olayın da İstanbul merkezli operasyon olduğuna işaret etti. Parti olarak daha önce Türkiye'de yolsuzluk yapıldığını yeterince anlattıklarını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2013'ün ikinci büyük olayı, son operasyonlarla ortaya çıkan ayakkabı kutusudur. Bunlar iktidara gelirken 'Biz yolsuzluklarla mücadele edeceğiz' diye iktidara gelmişlerdi. 'Kul hakkı yiyenin bu dünyada yeri yok' demişlerdi. 'Kul hakkı yiyenlerden hesap soracağız' demişlerdi. Bugün geldiğimiz noktada gördük ki söylediklerinin tamamı yalanmış. Kul hakkı yiyenler aslında bunlar, halkı dolandıranlar bunlar, yiyiciler bunlar. Operasyon olmuş, Başbakan 'Çeteler var, bu operasyonu çeteler yaptı' diyor. Kendisine şu çağrıyı yaptım. 'Bakanlar Kurulu'nu toplarsın, orada göreceksin, çete liderleri orada sen de baş lidersin."


Kılıçdaroğlu, yolsuzluğun kolay bir olay olmadığını, devletin bütün yasaları ve kurumlarının yolsuzluklara karşı kurulduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:


"Yolsuzluk için şeytan üçgenine ihtiyaç vardır. Bir tarafında kirli siyaset olacak, bir tarafında onun emrinde kirli bürokrat olacak ve öbür tarafta kirli iş adamı olacak. Bu üç adam, şeytan üçgeni dediğimiz üç köşe taşını tutan insanlar bir araya gelmeden yolsuzluk olmaz. Önce tepedeki insan, devleti yöneten insan, siyaset kurumunun başında olan insan temiz olacak, dürüst olacak. O temizse aşağı doğru temizlik gider, kirliyse kirlilik zinciri aşağı doğru gider. Bunlar ülkeyi 'Hortumcular vadisine' dönüştürdüler. Bakın şöyle bir. TBMM'de bütçe görüşülüyor. 76 milyon yurttaşın ödediği vergilerin nerelere harcandığı görüşülüyor. Ama bu harcamaları denetleyen kurumun, yani Sayıştay'ın raporları TBMM'de yok. Nereye harcandığını bu ülke bilmiyor. Buradan 76 milyon yurttaşıma çağrı yapıyorum. Hepiniz vergi ödüyorsunuz. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. Mama alırsınız vergi ödersiniz, su içersiniz vergi ödersiniz, otobüse binersiniz vergi ödersiniz, telefonla konuşursunuz, vergi ödersiniz. Hanımlar bulaşık yıkarken bile vergi ödersiniz. O zaman şu soruyu soracaksınız, 'Ben ödüyorsam benim ödediğim vergiler nereye harcanıyor'. Bir siyasal iktidar, bu ülkenin insanlarının alın terleriyle ödedikleri vergilerin hesabını vermezse demokrasilerde o siyasal iktidarı sandığa gömmek, her yuttaşın boynunun borcudur. O borç bizde, o borç sizde. Sandığa geleceğiz ve Adalet ve Kalkına Partisi'ni, adaleti ve kalkınması olmayan bu partiyi sandığa gömmek, hepimizin boynunun borcu olsun."


"Tamamı kirli bunların"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul merkezli operasyonun Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük operasyon olduğunu iddia etti. Yolsuzlukta dört bakanın isminin geçtiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu operasyonun devamının geleceğine inandığını dile getirdi. "İçlerinde bir, iki kişi temiz var, tamamı kirli bunların" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kendilerine diyorlar ki 'Biz AK Parti'yiz'. Ak olsanız başımın üstünde yeriniz var. Ama layık olduğunuz renk, kara parti dememiz lazım size. Karasınız siz, kirlisiniz. Operasyon yapılıyor. Dört bakan hakkında fezleke düzenlenecek. isimleri dolaşıyor. Bu bakanlar Ankara'ya koşa koşa geliyorlar. Bütün programlarını iptal ediyorlar, görevlerini bırakmıyorlar. Ben gerçekten merak ediyorum. Ya bu devlet sizi seçti, bakan yaptı. Altınıza kırmızı plakalı araçlar verdi. Bütün makamları yönetiyorsunuz, bakanlığı, bürokrasiyi yönetiyorsunuz. Sizin artık bu ülkeye hizmet etmeniz lazım. Kendilerine hizmet ediyorlar. Programlarını iptal ettiler, şimdi operasyonu yapan polisleri görevden alıyorlar. İstediğiniz kadar alın, gelen polisler de namuslu olacaktır, onlara da destek vereceğiz biz. Kim yolsuzluğun üzerine yürüyorsa hepsine destek vereceğiz." 


Törende Korkuteli ilçesinde Hüseyin Güllü, İbradı'da Serkan Küçükkuru, Gazipaşa'da Cemburak Özgenç, Kepez'de Erdal Öner, Aksu'da Cengiz Aldemir, Kumluca'da İsa Güzel, Alanya'da Şefik Türktaş Elmalı'da Mehmet Tufan, Finike'de Ömer Çırpar, Gündoğmuş'ta Sami Yüksel, Kaş'ta Ali İhsan Benli, Kemer'de Umut Güneş, Serik'te Muhammet Konur, Manavgat'ta Şükrü Sözen, Döşemealtı'nda Turgay Genç'in yerel seçimlerde CHP'yi temsil edecekleri açıklandı.
(AA)