DHMİ Genel Müdür Vekili Orhan Birdal, Isparta yakınlarında düşen yolcu uçağı nedeniyle gündeme gelen ve havaalanlarının önemli bölümünde bulunmadığı için İdare'nin eleştirilmesine yol açan ILS'in beyaz eşya gibi hemen fişe takıp kullanılacak bir aygıt olmadığını, öncelikle bunun alt yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Birdal, ILS cihazlarının maliyetinin 1-1.5 milyon dolar arasında değiştiğini de söyledi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Vekili Orhan Birdal, Isparta-İstanbul uçak kazasından sonra gündeme gelen ILS hakkında basına brifing verdi. Brifing kapsamında sunum yapan Seyrüsefer Daire Başkanı Mustafa Kılıç, Türkiye'de 20 havaalanında 32 adet ILS cihazı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Ağrı, Diyarbakır, Konya, Hatay, Ağrı, Elazığ ve GAP havalimanlarında da ILS kurulma çalışmaları devam ediyor. Edremit, Sinop ve Uşak'ta ise sınırlı kullanılacak meydanlar arasında yer alıyor. Adıyaman, Zonguldak-Çaycuma, Kahramanmaraş, Mardin, Siirt, Isparta, Van, Tokat ve Erzincan Havaalanlarında ise doğal şartlar nedeniyle ILS cihazları kurulamayacak."

-ANKARA SAHA KONTROL MERKEZİ KURULACAK

Kılıç, ABD'de de hava trafiğine açık 3 bin 765 havalimanının 2 bin 311 tanesinde ILS cihazının bulunmadığına dikkat çekti.

Hava seyrüsefer altyapısında devam etmekte olan proje ve yatırımların olduğunu kaydeden Kılıç, 2008 yılının ilk çeyreğinde Ankara, İstanbul, Antalya, Dalaman, Bodrum hava kontrol ünitelerinde ara modernizasyonun yapılacağını açıkladı. Başlangıç olarak Trabzon, Erzurum, Erzincan, Van, Adana ve Gaziantep kulelerine gözlem amaçlı radar bilgileri gönderileceğini ifade eden Kılıç, Esenboğa Havalimanı'nda kurulacak olan Ankara Saha Kontrol Merkezi ile Türk hava sahasının tamamını tek bir merkezden idare edilmesinin sağlanacağının altını çizdi.

Kılıç, "Türk hava sahasında 24 radar anteni ile hava trafik kontrol hizmeti sağlanıyor. 2008 yılında yoğun hava trafiğinin yaşandığı Atatürk ve Antalya Havalimanlarında Gelişmiş Yüzey Hareketlerini İzleme ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) tesis edilecek" diye konuştu.

-"CİHAZLARIN YEDEĞİNİN YEDEĞİ VAR"

Toplantı sonrasında basının "Cihazların bozulması durumunda ne yapıyorsunuz" sorusu üzerine DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, havalimanlarında kullanılan bütün cihazların yedeklerinin bulunduğunu ifade ederek, "Yedeğin de yedeği var. Arıza varsa notam yayınlanarak havacılar uyarılır. Havacılık boşluk affetmez" dedi.

ILS maliyetinin 1-1.5 milyon dolar arasında olduğuna dikkat çeken Birdal, ILS'in beyaz eşya gibi fişe takılarak hemen kullanılmadığını, öncelikle bunun alt yapısının oluşturulması gerektiğini söyledi. (ANKA)

Editör: TE Bilisim