Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, dünya literatüründe şimdiye kadar genetik mühendisliği çalışmaları sonucunda elde edilmiş ve genetiği değiştirilmiş mercimek çeşidi bulunmadığını açıkladı.

Mahmut Aslan, Kanada'dan ithal edilen mercimekler arasında Genetiği Değiştirilmiş Ürünler (GDO) statüsünde mercimek de bulunduğu iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Aslan, dünya literatüründe şimdiye kadar mercimekte genetik mühendisliği çalışmaları sonucunda elde edilmiş ve genetiği değiştirilmiş mercimek çeşidi bulunmadığını anlattı.

Genetik değiştirme teknolojisinin son derece pahalı olduğunu belirten Arslan, şöyle dedi:

“Dünyada yabancı otlara ve zararlılara dayanıklılık ve bitkinin besin değerinin artırılması gibi çok az sayıdaki konuda gen üretilebilmiştir. Bu genler birkaç şirketin tekelinde bulunmaktadır. Bu şirketler baklagillerin dünya genelindeki ticaret hacminin düşüklüğü ve getirisinin az olması nedeniyle yemeklik tane baklagillerde kullanılmasına izin vermemektedir. Dünyanın sayılı mercimek üretici ve ihracatçısı ülkeleri olan, Türkiye, ABD, Kanada ve Avustralya'da tescil edilip üretimi yapılan GDO'lu mercimek çeşidi yoktur. Bu nedenle ülkemize Kanada'dan ithal edilip tüketime arz edilen mercimeklerin GDO’lu olması söz konusu olamaz.”

Kanada mercimeğinde GDO tespit edilmesi haberinin ancak laboratuar veya numune alımındaki bulaşmalardan kaynaklanabileceğini ifade etti. Arslan, Türkiye'de üretilen ve yurt dışından ithal edilen mercimek, kuru fasulye, nohut gibi baklagil tüketilmelerinde bir sakınca bulunmadığının da kaydetti.


Editör: TE Bilisim