Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan hemşireler haftasını bu yıl tepki olarak kutlamayacaklarını belirterek, "Türkiye'de hemşirelerin sorunlarının çözülmesi için gerekli adımların atılmaması nedeniyle bu sene tepki olarak hemşireler haftasını kutlamıyoruz. Sorunlar yumağından hemşirelerimizin kurtarılması gerekir." dedi.

Sağlık kuruluşlarında en fazla hemşirelerin şiddete uğradığına dikkat çeken Kahveci, "Hastanelerde ve sağlık ocaklarında en fazla sözlü ve fiziksel şiddete uğrayanlar hemşirelerimizdir. Şiddetin rutin hale geldiği sağlıkta en fazla mağduriyeti yaşayan hemşirelerdir. Yapılan bazı araştırmalarda hemşirelerin şiddete maruz kalma oranının yüzde 98'lere çıkması durumun vahametini göstermeye yeterlidir. Ne zaman önlem alınacak merakla bekliyoruz." diye konuştu.

Kamuda görev yapan bir hemşirenin 3,5 yılını nöbet tutarak geçirdiğini aktaran Kahveci, buna karşın vekil ebe-hemşirelik gibi istihdam modelleri ile kamuda ortalama 800 TL ücret ile zor şartlarda çalıştırıldıklarını vurguladı. Kahveci, Sağlık Bakanlığı'nda 73 bin, üniversite hastanelerinde 15 bin ve özel sektörde 16 bin olmak üzere toplam yaklaşık 104 bin hemşirenin görev yaptığını belirtti. Bir hemşireye 692 kişi düştüğünü kaydetti.

Sözleşmeli çalıştırmanın hemşireleri de mağdur ettiğine dikkat çeken Kahveci, hemşirelerin sorunlarını şöyle sıraladı:

"Türkiye'de bir sözleşmeli memur dramı yaşanmaktadır. Hemşirelerimiz sözleşmeli istihdamın kurbanı olarak eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Kahramanmaraş'ta evinden 63 kilometre uzakta görev yapan sözleşmeli hemşire annelerini haftada 1 gün görmeye dayanamayan çocukların Cumhurbaşkanına mektup yazması hafızalarımızdadır. Ailesinden, eşinden 600 kilometre uzakta görev yapanların yaşadıkları mağduriyeti anlatacak kelime yoktur."

Kahveci hemşirelerin lojman ve kreş gibi sosyal sorunların yanı sıra malzeme eksikliği, fiziki mekan yetersizliği gibi çalışma ortamlarında olumsuzluklarla karşılaştıklarını kaydetti. Tüm bu sorunlar dururken kutlama yapmanın anlamsız olduğuna değinen Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemşire arkadaşlarımızın tüm bu sorunları varken kutlama yapılması anlamsızdır. Biz iktidara hemşirelerin sorunlarını çözmesi için çağrı yapıyoruz. Yılın hemşiresini seçmelerini değil, yıllardır biriken sorunları çözmelerini talep ediyoruz. Bu aynı zamanda tüm hemşirelerimizin beklentisidir. Her türlü olumsuzluğa rağmen milletimizin sağlık hizmetine ulaşması için başarıyla görevlerini yürüten hemşire arkadaşlarımızı takdir ediyor, kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz." (CİHAN)
Editör: TE Bilisim