Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin belirlediği, nemin düşük, rüzgarın kuvvetli olduğu zamanları kapsayan "kritik 23 günde" yangınlara anında müdahale ediliyor.


Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, meteoroloji yetkililerinden de bilgi alarak belirlediği, nemin düşük, rüzgarın kuvvetli olduğu zamanları kapsayan "kritik 23 günde" yangınlara karşı anında müdahale ediliyor. Ekipler bu günlerde 24 saat teyakkuz halinde bekliyor.


Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, yangın harekat merkezinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran ile orman yangını çıkma riskinin de başladığını anımsattı.


Bölge müdürlüğü ekiplerinin hazırlıklarını buna göre planladığını vurgulayan Acer, şunları söyledi:


"Hazırlıklarımıza her ne kadar 1 Haziran'da başlasak da Türkiye'de geriye dönük orman yangınlarının çıktığı günleri belirledik. Adana için 23 kritik gün tespit ettik. Örneğin haziranda 3-4 gün, temmuzda 5-6 gün, ağustosta 7-8 gün, eylülde 5-6 gün. Bu 23 günde teyakkuz haline geçiyoruz. Diğer zamanlarda da hazırız ama bu 23 gün öncesinde uykuyu bile terk edip, kritik noktalarda ekiplerimizi hazır vaziyette bekletiyoruz. Nemin düştüğü ve rüzgarın arttığı, hava hareketlerinin fazla olduğu bu 23 gün, büyük orman yangınlarının olduğu günlere tekabül ediyor."


Kritik günlerde vatandaşları da uyardıklarına dikkati çeken Acer, şu bilgileri verdi:


"Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, günde 2-3 defa bize veri sunuyor. Kritik hava hallerinin olduğu günleri öğrenip, tedbir alıyoruz. Muhtar ve cami imamları aracılığıyla köylülerimize duyuruyoruz. Araçlarımızı, o günlerde yangınların çıktığı kritik noktalarda, piknik alanları yakınında konuşlandırıyoruz. Vatandaşlarımız, kritik hava hallerinde ateşle ilgili faaliyetlerden kaçınırsa bize en büyük yardımı yapmış olur. Rüzgar varken en küçük kıvılcım yangını başlatabiliyor."


Acer, orman yangınıyla karşılaşıldığında vatandaşlardan "Alo 177" hattını aramalarını istedi.


(AA)

Editör: TE Bilisim