Diyetisyen Semiha Ekinci: "İftar ve sahur arasına eşit şekilde dağıtarak en az 2.5 litre su tüketmemiz gerekmektedir, aksi takdirde bağırsak tembellikleri ve metabolizma yavaşlaması nedeniyle sıkıntılar yaşanabilir"


ADIYAMAN (AA) - Diyetisyen Semiha Ekinci, "İftar ve sahur arasına eşit şekilde dağıtarak günde en az 2.5 litre su tüketmemiz gerekmektedir, aksi takdirde bağırsak tembellikleri ve metabolizma yavaşlaması nedeniyle sıkıntılar yaşanabilir" dedi.


Ekinci, yaptığı açıklamada, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için öncelikle sahurun mutlaka yapılması gerektiğini, çok uzun süren saatlerde aç kalınacağı için sahur vaktinde dengeli bir öğün yapmanın biraz da olsa kolaylıklar sağlayacağına dikkat çekti.


Uzun süren saatlerde en önemli ihtiyacın su ve mineral olacağının altını çizen Ekinci, bu yüzden sahur vaktinde bol meyve, su, yoğurt ve kefir gibi mineralden zengin yiyecekler tüketmenin insan sağlığına katkıda bulunacağını vurguladı.


Ramazanda su tüketiminin ister istemez azalacağını belirten Ekinci, şunları kaydetti:


"Suyu iftarda ya da sahurda bir anda değil de iftar sahur arasına eşit şekilde dağıtarak en az 2.5 litreyi tüketmemiz gerekmektedir, aksi takdirde bağırsak tembellikleri ve metabolizma yavaşlaması nedeniyle sıkıntılar yaşanabilir. İftarda ise öncelikle hafif bir sıvı ile öğüne başlamak gerekir, çorba olabilir, az şekerli komposto olabilir, yoğurt ya da cacık olabilir. Daha sonra 5-10 dakika ara vermek en güzelidir. Yemeğe ise bundan sonra devam edilmesi mide sağlığı açısından çok iyi olacaktır. İftarda aynı anda birkaç çeşit yemeğin yenilmesini önermiyoruz, 


Midenin zorlanmaması açısından ve yine kilo kontrolü açısından önemlidir. Zaten bir kaç saat sonra sahur yemeği yemek zorunda olduğumuzdan iftarda mideyi çok doldurmamak gerekir. Diğer bir önemli nokta ise çok soğuk ve sıcak besinleri birden bire tüketmek midemize zarar verebilir. Bu konularda mümkün olduğu kadar dikkat etmek gerekiyor. İftar sırasında ve sonrasında içilen asitli ve kafeinli içecekler reflüye sebebiyet vereceği için oruç tutmayı zorlaştıracağı için bu tür sıvıların miktarlarını azltmakta fayda vardır."


(AA)