HCG; rahim duvarında döllenmiş yumurta yapışması ve sonrasında plasentanın salgıladığı hormona verilen isimdir. Daha açık bir ifade ile HCG hormonu hamile kalınıp kalınmadığını ifade eden hormondur. HCG hormonunun varlığını ve değerini ölçen teste ise Beta HCG testi denir. Genellikle hamilelik şüphesi olan kadınlara yapılan Beta HCG testi gebeliğin en kesin kanıtıdır.

Ancak halk arasında hamilelik hormonu olarak adlandırılan bu hormonun kana ve idrara geçmesi zaman alabilmektedir. Yani beta HCG değerlerindeki artış henüz kan ya da idrara yansımamışken yapılan erken gebelik testleri yanlış sonuç verebilir. Fakat hamile olunmamasına rağmen HCG hormonun yüksek çıkması ve hamilelik testinin pozitif olması gibi bir durum ile karşılaşmak söz konusu değildir.

Beta HCG Hesaplama Nedir?

Beta HCG hesaplama, kişinin hamile olup olmadığını öğrenebilmesi için yapılan hesaplamalar için kullanılan isimdir. Hamilelik belirtilerini yaşamaya başlayan ve adet döneminde gecikme olan kadınlar beta HCG hesaplama ile ilgili detaylı araştırmalar yapmaya başlar. Bu doğrultuda kişilerin hamile olup olmadığı kan ve idrar testinde net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tıp literatüründe ‘Human Chorionic Gonadotropin’ şeklinde adlandırılan HCG hormunu, genellikle hamilelik hormonu olarak bilinmektedir. Bu nedenle hamile olmayan bir kişinin beta HCG hormonu 0 ile 10 mlU/ml arasında iken hamile bireylerde ise bu değer hamilelik haftasına göre yükselmektedir. Peki, beta HCG değerleri kanda ve idrarda ne zaman ortaya çıkar? HCG testi ne zaman doğru sonuç verir?

Kaynak: Beta HCG Hesaplama

Editör: TE Bilisim