Çubuk turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak kış aylarında sofraları süslerken, Ankara'nın bu eşsiz lezzetiyle tanınır.

Bu turşuların özel tadı ve artan talebi ile ilgili merak edilen her şeyi öğrenmek için 50 yıllık bir turşu ustasına kulak verin.

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Özellikle kış aylarında sağlık açısından da birçok faydası bulunan turşu, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Artık yaprak sarması derdi bitti! Bu tarifle her defasında mükemmel lezzet Artık yaprak sarması derdi bitti! Bu tarifle her defasında mükemmel lezzet

Lezzetli bir turşu yapabilmek için bazı püf noktalarını bilmek gerekmektedir. İşte bu püf noktalarını, Çubuk'un 50 yıllık turşu ustası Hürriyet Yalım'dan öğrenebilirsiniz.

USTA ELLERDEN GELENEKSEL LEZZET: ÇUBUK TURŞUSU

Ankara'nın Çubuk ilçesinde birçok aile, atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemlerle turşu yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Bu ailelerden biri olan 64 yaşındaki Hürriyet Yalım, 14 yaşında başladığı turşuculuğa tam 50 yıl boyunca sadık kalmıştır.

bidon-tursu

ÇUBUK TURŞUSUNUN ÖZGÜN LEZZETİ

Çubuk turşusunun özgünlüğü, yeraltı ve kaynak sularının kullanılmasından gelmektedir. Yalım, "Çubuk Turşusunun özelliği, yeraltı suyu, kaynak suyu kullanılmasından geliyor. Sarımsağı, tuzu, kendi yetiştirdiğimiz ürünlerin kullanılması nedeniyle tadı daha güzel oluyor..." diyor.

İYİ BİR TURŞUNUN İKİ SIRRI

Klorlu su kullanmamak ve sebzeleri sadece hayvan gübresiyle yetiştirmek, Çubuk turşusunun lezzetini korumanın anahtarlarıdır. Yalım, "Fideleri kendimiz dikiyor, sebzeyi kendimiz yetiştiriyoruz. Salatalık, domates, biber, lahana, patlıcan, içi dolgulu kavun gibi turşular yapıyoruz. Bizim için hem bir yetenek hem de artık bir gelir kaynağı oldu. Genelde de turşuculuk aileden geliyor. Aileden ne gördüysek, onu sürdürüyoruz." şeklinde açıklamada bulunuyor.

salatalik-tursusu

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Turşu yapmak isteyenler için Hürriyet Yalım, lezzetli bir turşu için şu püf noktalarını paylaşıyor: "Öncelikle sebzeleri iyice yıkamak gerekiyor, özellikle yerde yetişen sebzeler için bu çok önemli. İyi kalitede su kullanmalı, tercihen kaynak suyu tercih edilmeli. Sarımsağı bolca kullanmalı ve tuzun yavaşça çözülen iri tuz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu detaylara dikkat ederek yapacağınız turşu sağlıklı ve lezzetli olacaktır."

Editör: İsa Aslantaş