Kahramanmaraş’ta 9 Ocak 2012 tarihinden itibaren etkili olan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen kar yağışında üstün gayret gösteren Kahramanmaraş İl Özel İdaresine bağlı ekipler, 24 saat görev yaparak bütün yolların ulaşıma açılmasını sağladı.


Son yılların en çetin kış şartlarını yaşayan Kahramanmaraş’ta yolları açık tutmak için büyük mücadele veren İl Özel İdaresi Yol Müdürlüğüne bağlı ekipler ağır kış şartlarında yolların açık kalması, sürücülerin güvenli seyahat edebilmeleri için yoğun bir çalışma yürütüyor. Yoğun kış koşullarının İl Özel İdaresi Yol Müdürlüğü’ne maliyeti yaklaşık 1 Milyon TL’yi bulurken, yağışların devam etmesi halinde bu rakamın biraz daha yukarıya çıkması bekleniyor. Kahramanmaraş’ta yapılan yol çalışmalarına yönelik Manşet Gazetesine açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Özel İdaresi Yol Müdürü Yavuz Dokumacı, son bir aylık periyotta yaklaşık 30 yıldır yağmayan bir kar yağışının etkisi altına giren Kahramanmaraş’ta yaklaşık 10 bin kilometrelik yol ağında kar temizleme çalışması yaptıklarını söyledi. Toplamda 477 köyü bulunan Kahramanmaraş’ta yolu açılmayan köy yolu bırakmadıklarını belirten Dokumacı, yol açma çalışmalarında 51 iş makinesi başarılı bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.


 KARLA MÜCADELEDE MALİYET 1 MİLYON TL OLDU


Kahramanmaraş’ta Ocak ayından bu yana karla mücadele çalışmaları için bütün ekiplerin ve personelin seferber olduğunu dile getiren Dokumacı; “Kahramanmaraş’ta özellikle kırsal alanlarda Ocak ayından itibaren başlayan karla mücadele çalışmalarımız hala devam ediyor. Karla mücadele çalışmalarına başlarken ekipman olarak tam donanımlı hala geldik. Şuan yol açma çalışmalarımızda 24 greyder, 11 dozer, 8 yükleyici ve 7 adet kar bıçaklı kamyon olmak üzere toplam 51 iş makinemiz aktif olarak çalışıyor. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta yol açma çalışmalarımız kapsamında bir ay içerisinde 250 ton mazot kullandık. Mazot giderine yaklaşık 950 Bin TL’lik giderimiz oldu.  İş Makinelerinin arızalarında ve onların yapımında yaklaşık 275 Bin TL’lik bir giderimiz oldu.” Şeklinde konuştu.      


 10 BİN KİLOMETRELİK YOL AĞINDA ÇALIŞMA YAPIYORUZ


Bütün personelin hiç kontak kapatmadan 24 saat esasına göre kar temizliği yaptığını dile getiren Dokumacı, şunları kaydetti; “Kahramanmaraş genelinde İl Özel İdaresi olarak bizim 5 bin 034 kilometre yol ağımız bulunmakta. Bu yol ağı haricinde bizim 10 bin kilometreyi bulan bir yol ağımız var. 9 Ocak 2012 tarihinde başlayan karla mücadelede esnasında bu yolların birçoğu ekiplerimiz tarafından birkaç defa açıldı. Bunun nedeni kar yağışında bir yandan açma çalışmaları devam ediyor. Daha sonra yol açılıktan 1-2 saat sonrasında yol tekrar kapanıyor. Bu nedenle aynı bölgelerde ekiplerimiz daimi olarak çalışıyor.


Öncelikle bir stratejik hedef tespit ettik. İlk önce grup yollarımız, hastalarımız, diyaliz hastalarımız, doğum, cenaze gibi ve bir de toplumsal yönden yoğun insan çalıştıran yerlerimiz öncelikli olmak üzere karla mücadele yaptık. Bundan da başarı sağladık.” 


 PERSONELİMİZ ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYOR


Karla mücadele çalışmasında Kahramanmaraş İl Özel İdaresi Yol Müdürlüğüne bağlı ekiplerin büyük bir özveri ile çalıştığını belirten Dokumacı; “Karla mücadele çalışmalarımızda açılan bir köy yolu çalışmalar bitmeden tekrar kapanabiliyor. Örneğin Kümperli tarafında 9 Ocaktan itibaren her gün 1 adet yükleyici ve 1 adet greyder çalışmaya devam ediyor. Burada ekiplerimiz yeri geliyor gece de çalıştıkları oluyor. İl Özel İdaresi Yol Müdürlüğü olarak kapan köy yollarına anında müdahale etmeye çalışıyoruz. Burada en büyük görevi personelimiz yükleniyor. Biz ne kadar koordinasyonu sağlasak da arazide görev yapan personelimiz çok özveri ile çalışıyor. Bu başarının en büyük payı onlara ait. Yollarımızı açık tutmak için kendi mesai saatlerinden fazla olarak 14 saat boyunca çalışıyorlar. Bazı günler hiç uyku uyumadan gece boyunca yol açma çalışmalarını sürdürdüler.” dedi.


 112 EKİPLERİ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞTIK  


Her yıl kış aylarında yaşanan ölüm olaylarının bu yıl yaşanmadığına dikkat çeken Dokumacı, sözlerini şöyle tamamladı“En önemli konulardan bir diğeri ise 112 ekipleri ile koordineli bir şekilde çalıştık. 112 Acil servisin bütün taleplerinde biz hastaya en hızlı şekilde ulaşmak için imkanlarımızı seferber ettik. Bu konuya özellikle önem gösterdik. Daha önce kış aylarında sık yaşanan ölüm olayları bu kış kesinlikle yaşanmadı. Bunun haricinde yolda kalan vatandaşlarımızı İl Özel İdaresi ekipleri olarak kurtardık. Bütün bu çalışmalarımızın yanında Karayollarına Göksun yolunu açık tutmak ve Andırın yolu başta olmak üzere Karayollarına da ciddi manada makine desteği sağlamış bulunuyoruz. Bu hafta içerisinde kapalı köy yolumuz bulunmuyor. Fakat kar yağışı devam ettiği için çalışmalarımız devam edecek.” (Kaynak: Manşet)

Editör: TE Bilisim