Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin genel kurul toplantısı 8 Ekim cumartesi günü yapılıyor.


Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin (KKK) olağan genel kurul toplantısı 8 Ekim 2011 cumartesi günü Belediye Hizmet binasında saat 10’da yapılacak. 220’yi aşkın üyesi bulunan genel kurulda çoğunluk sağlanamaz ise toplantı bir hafta sonra 15 Ekim cumartesi günü gerçekleştirilecek.


Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın şirket elemanı olarak danışmanlığını yapan Zeynep Arıkan, aynı zamanda 2 yıldır Kent Konseyi Başkanlığını da yürütüyor. Arıkan şu ana kadar 8 Ekim’deki kongrede yeniden aday olup-olmayacağına dair bir açıklamada bulunmadı.


Sadece iki basın organına yürütme kurulu üyelerinin kendisine yeniden aday olması yönünde telkinde bulunduklarını söyledi ama yürütme kurulundan da şu ana kadar bu yönde bir açıklama kamuoyuna yansımadı.


GAZETECİ YENER ATLI ADAYLIĞINI İLK AÇIKLAYAN İSİM OLDU


Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanlığı için hem yazılı açıklama yaparak hem de basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıklayan ilk ve tek isim gazeteci Yener Atlı oldu. Havaalanı kavşağındaki Mado Evi’nde 6 Ekim sabahı basın mensubu arkadaşlarıyla bir araya gelen Yener Atlı, Kahramanmaraş’ın gelişimine katkıda bulunabilmek amacı ile aday olduğunu söyledi. Ancak seçilip-seçilmemesinin çok ta önemli olmadığını dile getiren Yener Atlı; “Taşın altına elimize koyarak bu memleket için var olduğumuzu gösterdik. Son kararı değerli genel kurul üyeleri verecektir. İster başkan seçileyim ister seçilmeyeyim yani kim gelirse gelsin bu memleketin tanıtımına katkıda bulunacak projelerimi ortaya koyacağım. Önemli olan Kahramanmaraş’ın kısır döngüyü kırarak ilerlemesidir” dedi.


SEÇİMLER AÇIK OYLAMA İLE YAPILSIN


Kent Konseyi seçimlerinde en önemli etkenlerden birisinin de Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın adaylara eşit mesafedeki tutumu olduğunu belirten Atlı; “Sayın Mustafa Poyraz ile görüşerek aday olduğumu söyledim. Adaylık için olmazsa olmaz şartlarımızdan birisi ise seçimin kapalı oylama ile yapılmasıdır. Eğer açık oylama yapılır ise durumu protesto ederek adaylıktan çekileceğimi de kendisine ilettim. Sayın Poyraz da seçimlerde tarafsız bir tutum izleyeceğine dair bir söz verdi. Elbette danışmanı yönünde taraf tutabilir ama genel kurulun hiçbir etki altında kalmadan hür iradesini ortaya koyması daha önemlidir. Demokrasinin kuralı da budur zaten. Bu nedenle Sayın Poyraz ile bazı belediye yetkililerinin genel kurul üyelerini arayarak; “Seçim açık oylama ile yapılacak, sizler de oylarınızı Zeynep Arıkan’a verin” şeklinde telkinlerde bulundukları yönündeki iddialara da inanmak istemiyorum. Sayın başkanın böyle bir şey yaptıracağına da hiç ihtimal vermiyorum zaten. Güzel bir seçim olsun, hak eden kazansın. Kim kazanır ise kazansın, asıl kazanan Kahramanmaraş ve Kahramanmaraşlı olsun.”


MHP’Lİ EJDER ORUÇ’UN KARDEŞİ DE ADAY


Her ne kadar resmi bir açıklamada bulunmasa da mevcut başkan Zeynep Arıkan’ın yeniden aday olması beklenirken, MHP Kahramanmaraş milletvekili adayı Ejder Oruç’un kimya mühendisi kardeşi Alaeddin Oruç ta aday olduğunu yazılı bir açıklama ile duyurdu.


Oruç neden aday olduğunu ise; şu şekilde ifade etti: “Kent Konseyi, sivil toplumun yerel yönetime katılımının önemli bir parçasıdır. Kent Konseyi, yönetime katılma, hesap verme, sürdürülebilir kalkınma, karar alma, kentin gelişim ve kalkınmasında süreçlere, bilgi paylaşımına destek olmak amaçları açısından önemlidir.


Bu bilinçle Kahramanmaraş’a kent ruhunu katmak, daha hızlı gelişmesini sağlamak için başkanlığa adayım. Kahramanmaraş’ı da çevresindeki illerden Adana Gaziantep, Kayseri gibi gelişmişliği yüksek, sosyal statüsü gelişmiş, müreffeh bir il olmasına katkıda bulunup, projeler hazırlamak, Kahramanmaraş Belediyesi ile uyum içersinde çalışmak için aday oldum. Bu konuda varlıklarıyla Kahramanmaraş’ın ve toplumumuzun sosyal gelişimine sonsuz katkılar sağlayan kent konseyi genel kurulunun da desteğini bekliyorum.”


MANTIKLI, MAKUL VE DUYARLI ÇEVRELER UYARDI!


Aday olabileceği beklentisi bulunan şehir plancısı Hatice Koç’un aday olmayacağı bilgisine ulaşılırken, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın nüfuzunu kullanarak genel kuruldan açık oylama yapılmasını içeren bir karar çıkartıp-çıkartmayacağı ise büyük bir merakla bekleniyor.


Böyle bir tutum içerisinde bulunması halinde Poyraz’ın imajının olumsuz etkileneceğini öne süren mantıklı, makul ve duyarlı çevreler; “Başkan Poyraz bizzat kendisi Kent Konseylerinin çok ta fonksiyonlarının olmadığını söyleyip duruyor. Bu nedenle seçimlerde açık bir şekilde taraf olması yakışık olmaz. Eğer bunun aksi gerçekleşirse kendisinin siyasi geleceği açısından olumsuz etkileri olabilir. Seçimlerde tüm gözler Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın üzerinde olacak” diye görüş ortaya koydular.


GENEL KURUL GÜNDEM MADDELERİ:


 1- Açılış 


2- Açılış Konuşması


3- Genel Kurul Tutanaklarının Yazımına 2 Adet Kâtip Üye Seçilmesi.


4- Faaliyet Raporunun Okunması.


5- Kent Konseyi Yürütme Kurulu Seçimi.


6- Kent Konseyi Başkanı Seçimi.


7- Dilek ve Temenniler.


8- Kapanış.    


SALT ÇOĞUNLUK İLE TOPLANACAK


Kent Konseyleri iç tüzüğüne göre; genel kurul Genel kurul, her yıl ocak ve eylül aylarında yapacağı iki toplantıdan az olmamak üzere, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanıyor. Birinci toplantıda salt çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantıda salt çoğunluk aranmıyor. Genel Kurul Hazirun listesi 15 gün önceden ilan ediliyor ve 7 günlük itiraz süresinde yazılı dilekçe ile itiraz yapılabiliyor. Kent Konseyi başkanı seçimi ile ilgili olarak ise tüzükte şöyle deniliyor:


“Kent konseyi Başkanı


MADDE 11/A – (1) Kent Konseyi Genel Kurul tarafından seçilir. Kent konseyi başkanının görev süresi, yürütme kurulunun görev süresiyle paralel olmak üzere ilk dönem için iki yıl, ikinci dönem için üç yıldır.


(2) Kent Konseyi Başkanının seçimi için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur yapılır. Üçüncü oylamada en çok oy alan aday, başkan seçilmiş olur.


(3) Genel Kurul da Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerinin seçim usulüne genel kurul üyelerinin görüşleri alınarak açık oylama ve açık sayım yöntemi ile yapılır.” 


 Kahramanmaraş Kent Konseyi’nde halen 13 yürütme kurulu üyesi görev yapıyor. (www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim