TBMM’ye sunulan Kanun Tasarısı ile Kahramanmaraş, Büyükşehir Belediyesi Statüsüne kavuşacak; merkez ilçe ise 'Dulkadiroğlu ve 12 Şubat' adıyla ikiye ayrılacak.


TBMM’ye sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre Kahramanmaraş İli, Büyükşehir Belediyesi Statüsüne kavuşacak.


Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile


Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın gerekçesinde, yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde optimal ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.


GEREKÇEDE NELER VAR?


5216 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 2004'ten bugüne kadar İstanbul ve Kocaeli illerinde uygulanan kamu hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağladığının görüldüğü vurgulanan gerekçede şöyle denildi: “Hazırlanan kanun tasarısı, bu düzenlemenin mevcut 14 büyükşehir belediyesinin yanı sıra yeni kurulacak 13 büyükşehir belediyesi için de uygulamaya konulmasını öngörmektedir. Ülkemizde son büyükşehir belediyesinin kurulması üzerinden 12 yıl geçmiş bulunmaktadır. Geçen 12 yıllık süre sonrasında idari, ekonomik ve sosyal nedenlerle yeni büyükşehir belediyelerinin kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Kanun tasarısıyla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüş, İstanbul ve Kocaeli'ne benzer biçimde buillere ilaveten Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun illerindeki büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı haline getirilmiştir.


Kanun tasarıyla bu illerdeki büyükşehir sınırları içindeki belde belediyeleri ve orman köyleri dahil köylerin tüzel kişilikleri kaldırılmakta, büyükşehire dönüştürülecek illerde en az bir ilçe kurulmakta, büyükşehir olmayan 52 ilde, nüfusu 2000'nin altındaki belde belediyelerinin tüzel kişiliğine son verilmektedir. Hazırlanan tasarının getirdiği düzenleme çerçevesinde 56 milyon vatandaşımız büyükşehir belediye sınırlan içinde yer alacaktır."


Büyükşehirlerin arasına 13 yeni şehir daha katılacak. TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun tasarısı ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illeri büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşacak. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 56 milyon kişi, büyükşehir belediye sınırları içinde yer alacak. Tasarı, 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona ermesini öngörüyor.


KAHRAMANMARAŞ’TA 2 YENİ İLÇE KURULUYOR


Kanun tasarısı, TBMM gündeminden geçerse Kahramanmaraş Merkez İlçesi, Dulkadiroğlu ve Oniki Şubat adıyla iki yeni ilçeye bölünecek. Kahramanmaraş Merkez İlçe’yi kuzeyden güneye bölecek şekilde ikiye ayıran kanun tasarısı, doğu bölümde kalan bölümü Dulkadiroğlu, batı yönünde kalan bölümü ise 12 Şubat olarak adlandırıyor.


Kanun tasarısına göre, Kahramanmaraş Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 90 mahalleden 43’ü Dulkadiroğlu’na, 47’si ise Oniki Şubat’a bağlanacak. Yine merkez ilçe sınırları içerisinde kalan 1 belde 48 köy ve Pazarcık İlçesi sınırlarındaki 9 köy olmak üzere toplam 58 yerleşim birimi Dulkadiroğlu İlçe Belediyesi sınırlarına alınırken; merkez ilçe sınırları içerisinde kalan 10 belde, 70 köy ve Andırın İlçesi sınırları içerisindeki 1 köy olmak üzere toplam 81 yerleşim birimi ise 12 Şubat İlçesine bağlanacak.


HANGİ MAHALLE HANGİ İLÇEYE BAĞLANACAK?


Tasarının yasalaşması ile birlikte Kahramanmaraş Belediyesi sınırları içerisinde olan Aksu, Aslan Bey, Bağlarbaşı, Bahçelievler, Balıca, Bayazıtlı, Büğlek, Divanlı, Doğu Kent, Dulkadiroğlu, Duraklı, Egemenlik, Ekmekçi, Erkenez, Eyüp Sultan, Fevzi Paşa, Genç Osman, Gazi Paşa, İsa Divanlı, İsmet Paşa, İstasyon, Kanuni, Karacasu Ferhuş, Karacasu Karaziyaret, Karacasu Karşıyaka, Karacasu Kırım, Karacasu Mamaraş, Kayabaşı, Kurtuluş, Mehmet Akif, Menderes, Namık Kemal, Pınarbaşı, Sakarya, Senem Ayşe, Sümer, Sütçü İmam, Şeyh Adil, Şeyh Şamil, Turan, Yahya Kemal, Yavuz Selim, Yenişehir mahalleleri Dulkaridoğlu İlçesine bağlanacak.


Merkez Oniki Şubat İlçesine bağlanacak olan mahalleler ise şöyle: 12 Şubat, 5 Nisan, Abdulhamit Han, Akçakoyunlu, Akif İnan, Barbaros, Binevler, Cumhuriyet, Çamlık, Dumlupınar, Ertuğrul Gazi, Fatih, Gayberli, Gedemen, Hacı Bayram Veli, Hasancıklı, Haydar Bey, Hayrullah, Hürriyet, İstiklal, Karacaoğlan, Karamanlı, Kavlaklı Fatih, Kavlaklı Mimar Sinan, Kavlaklı Yunus Emre, Kılavuzlu, Mağralı, Malik Ejder, Mevlana, Mimar Sinan, Necip Fazıl, Orhan Gazi, Oruç Reis, Osman Gazi, Piri Reis, Selçuklu, Serintepe, Sümbüllü, Şazibey, Şehit Abdullah Çavuş, Tavşantepe, Üngüt, Yunus Emre, Yusuflar, Yörükselim, Şehit Evliya, Saçaklızade.


KÖY OLAN YERLEŞİMLERİN İLÇELERE DAĞILIMI ŞÖYLE:


Merkez ilçenin ikiye ayrılmasının ardından doğuda kalan Baydemirli Belediyesi, Dulkadiroğlu İlçe Belediyesine bağlanacak. Merkez İlçe’ye bağlı Abbaslar, Ağabeyli, Akyar, Alibeyuşağı, Ayaklıcaoluk, Bahçeli, Başdervişli, Beşenli, Boyalı, Budaklı, Bulanık, Çatmayayla, Çiğli, Çobanlı, Çokyaşar, Dereköy, Dereli, Ekberoğlu, Elmalar, Gafarlı, Göllü, Güzelyurt, Hacıeyüplü, Halkaçayırı, Kabasakal, Kapıçam, Karamanlı, Kartal, Kazanlıpınar, Kemallı, Kılağlı, Kocalar, Kozludere, Kuzucak, Küçüknacar, Küpelikız, Navruzlu, Osmanbey, Öksüzlü, Peynirdere, Sarıkaya, Sivricehöyük, Şerefoğlu, Tevekkeli, Ulutaş, Yenipınar, Yeniyurt, Yusufhacılı köyleri ile Pazarcık Merkez’e bağlı Seyrantepe köyü, Pazarcık’ın Narlı beldesine bağlı Arslanbey, Çınarlı, Demirciler Denizli, Doğanlıkarahisar, Eskinarlı, Maksutuşağı, Söğütlü köyleri Dulkadiroğlu’na bağlanacak.


Halen merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan Döngele, Fatih, Fatmalı, Ilıca, Kale, Karadere, Kürtül, Önsen, Şahinkaya ve Tekir Belediyeleri ile merkez ilçe sınırları içerisindeki Altınova, Avcılar, Avşar, Beşen, Bulutoğlu, Büyüksır, Cüceli, Çağırgan, Çağlayan, Çakırdere, Çakırlar, Çamlıbel, Çamlıca, Çevrepınar, Çokran, Çukurhisar, Dadağlı, Demrek, Dereboğazı, Döngel, Gölpınar, Hacıağalar, Hacıbudak, Hacıibrahimuşağı, Hacılar, Hacımustafa, Hacınınoğlu, Hartlap, İsmailli, Kalekaya, Kapukaya, Kaynar, Keremli, Kertmen, Kısıklı, Kızıldamlar, Kızılseki, Kozcağız, Kumarlı, Kurtlar, Kurucaova, Küçüksır, Kümperli, Köseli, Maksutlu, Mimarsinan, Muratlı, Orhangazi, Öşlü, Öztürk, Payamlı, Rahmacılar, Reyhanlı, Sadıklı, Sarıçukur, Sarıgüzel, Sarımollalı, Saygılı, Selimiye, Suçatı, Suluyayla, Süleymanlı, Topçalı, Yaylaüstü, Yenidemir, Yeniköy, Yeniyapan, Yolyanı, Zeytindere ve Andırın Merkez’e bağlı Ayşepınar’ı köyleri de Oniki Şubat İlçesine bağlanacak. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN)