Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher: “Ramazan ayı, nefislerin terbiye edildiği yoksulların doyurulup gözetildiği sevap ve mükâfatın arttığı af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır. Tutulan oruçları kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz rahmet ve bereket ayıdır.” dedi.


Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Gevher, yapılacak etkinlikleri sıraladı. Ramazan boyunca camilerde Kuran tilavetleri okunacağını belirten Gevher: “Malumlarınız olduğu üzere; İslam dünyasında heyecanla beklenen 2012 Yılının Ramazanın ayına yaklaşmış bulunuyoruz. 19 Temmuz 2012 Perşembe kılınacak ilk teravih namazının ardından 20 Temmuz 2012 Cuma günü ilk orucumuzu tutmuş olacağız. Halkımızın, bu mübarek günlerin feyiz ve bereketinden yeteri kadar yararlanmalarını sağlamak, bu mübarek ayla ilgili önemli bazı meseleleri kamuoyuna açıklamak ve bu ay içerisinde gerçekleştireceğimiz faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla bu basın toplantısını düzenlemiş bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı.


Gevher konu hakkında şunları kaydetti: “Ramazan ayı, kardeşlik ve sevgi bağlarının güçlendiği, manevi duygularımızın canlılık kazandığı, birlik ve beraberliğimizin daha da canlandığı, güçlendiği müstesna ve mübarek bir aydır. Ramazan ayı, nefislerin terbiye edildiği, yoksulların doyurulup gözetildiği, sevap ve mükâfatın arttığı; af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır. Tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket ayıdır. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız Ramazan ayında en çok ihtiyacımız olan konulardan birini seçerek, o konuyu daha çok gün yüzüne çıkarmaktadır. Bu yıl da ramazanda insanlık ilişkilerinde çok önemli olan bir konuyu yani ‘selamı, selamlaşmayı’ seçmiştir. Bu yıl vaazlarda ağırlıklı olarak selam konusuna yer verilecektir. Vatandaşlarımızın, bu manevi iklimi en iyi bir şekilde değerlendirebilmelerine yardımcı olmak amacıyla, İlimiz Müftülüğünce daha verimli bir din hizmeti sunulması ve bu rahmet atmosferinden yeteri kadar istifade edebilmek için bütün hazırlıklarımızı tamamladık, gerekli bütün tedbirlerimizi aldık. Ramazanı karşılamaya hazırız.


19 Temmuz 2012 Perşembe günü yatsı namazı vaktinden 30 dakika önce Selat-ü Selam okunacak, ilk teravih namazına yatsı namazı vaktinde başlanacak. Ramazan Ayının ilk Cumasında Selam ile ilgili hutbe okunacak. Tüm camilerimizde ve Kuran kurslarımızda Ramazan ayı boyunca mukabele okunacak. Ramazan Ayı boyunca bütün görevlilerimiz, görevlerinin başında bulunacaklar ve zaruri haller dışında hiç bir cami görevlisine izin verilmeyecektir. Kadir Gecesinde Ulu Cami ve Abdulhamithan Cami sabaha kadar açık duracak. Muhtelif Camilerde itikafa girilecek. Her görevli kendi camisinde yatsı namazından önce vaaz yapacak. Abdulhamithan camii, Acemli, Arasa, Çiçekli, Çukuroba, Divanlı, Haydadı, Mağralı, Medine, Restebaiye, Şazibey, şekerli, Uncular ve Ulu camilerinde Sakal-ı Şerif ziyarete açılacak.Yıl boyunca da devam ettiğimiz gibi Ramazan ayında da İlahiyat Fakültesi, İmam-Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, emekli müftü ve vaiz meslektaşlarımız da hazırladığımız program çerçevesinde Ramazan ayı boyunca vaaz verecekler. Sabah ve akşam ezanları, Diyanet takviminde gösterilen imsak ve iftar vakitlerinde her camide, aynı anda okunacaktır. Ezanlar okunurken ses cihazları lüzumundan fazla açılmayacak, mikrofon ve hoparlörler kulağa hoş gelecek şekilde ayarlanacaktır. Camiler beş vakit ibadete açık bulundurulacak, cami görevlileri Ramazan Ayf nın ve oruç ibadetinin varlığını hissettirecek derecede camiye, cemaate ve çevreye ilgi göstereceklerdir. Teravih ve diğer bazı vakit namazlarında camilerde hanımların da rahatlıkla ibadet edebilmeleri için özel imkânlar sağlanacaktır. Camilerdeki va'z ve irşat programı ile mukabele programı, cemaatin dikkatini çekecek ve takibini temin edecek şekilde her gün özel bir panoya yazılarak ilan edilecek, özel programlar toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacaktır. Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu'nca 2012 yılı için Sadaka-ı Fıtr miktarı, ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgarî gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 8.50 TL olarak belirlenmiştir. Ramazan ayı boyunca İlimiz merkezinde; Acemli Cami, Taşmescit, Prof. Dr. Esat Coşan Cami ve Fatma Hatun camilerimizde de hatimle Teravih namazı kıldırılacaktır. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kadir Gecesinde Kahramanmaraş'ta Abdulhamithan Camiinde bizimle beraber olacak. "