Kıbrıs Türk halkı bugün sandık başına giderek, gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Cumhurbaşkanlığı yarışını Derviş Eroğlu ilk turda kazandı. KKTC genelindeki 629 sandıktan 619'u sayıldı ve oyların yüzde 50.37'sini alan Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, seçimi ilk turda kazandı.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan'ın açıklamasına göre, 6'sı bağımsız 7 adayın katıldığı seçimde, Mehmet Ali Talat ise oyların yüzde 42.84'ünü aldı. Seçimi kazanan Eroğlu'nun ilk sözleri, "Halkımızın vefasına teşekkür ederim. Her şeye rağmen halkımızın iradesi sandığa yansımıştır. Müzakereler devam edecek" oldu.

Siyasette 34 yılını geçirdiğini hatırlatan Eroğlu, "Halkın takdirini kazanmış biriyim. Sandıktan Cumhurbaşkanı çıkmam önemli bir olaydır" dedi. Eroğlu'nun lideri olduğu UBP Genel Merkezi’nde de kutlamalar başladı.

"HRİSTOFYAS'LA ANLAŞMAYA VARIRIZ"
Eroğlu, UBP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada da, seçim öncesinde kendisiyle ilgili söylenen ''Eroğlu uzlaşmazdır, Eroğlu gelirse görüşmeler kopar'' şeklindeki sözlere kimsenin itibar etmemesini isteyerek, masadan kaçan taraf olmayacağını vurguladı.Rum lider Hristofyas'la müzakereleri sürdürme kararlılığında olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Tahmin ederim ki Hristofyas'la belli bir zaman dilimi içerisinde bir anlaşmaya varabileceğiz'' dedi.

Eroğlu, ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'ı ziyaretinde onuruna verilen kokteylde Hristofyas ile ayak üstü sohbet ettiğini, Hristofyas'ın sohbet sırasında kendisine, ''Sayın Talat aramızdan çekilse biz seninle anlaşma yaparız'' dediğini belirtti.

RUM TARAFI: OLUMSUZ
Kıbrıs Rum kesimi, Eroğlu'nun seçim zaferinin 'olumsuz' bir gelişme olduğunu bildirdi. Rum kesimi hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Eroğlu'nun açıklamaları ve görüşlerini gözönüne aldığında, seçilmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi. Stefanu, "Burada önemli olan bu gelişmenin esaslarını ele almak, çözüme erişmek için taktiklerimizin ne olacağı ve sorunların üstesinden nasıl geleceğimizdir" dedi.

8. SEÇİM

6'sı bağımsız 7 adayın yarıştığı seçimde 164 bin 72 kayıtlı seçmen, KKTC genelinde 629 sandıkta oy kullandı. Dünkü cumhurbaşkanlığı seçimi, 1976'dan bu yana, Kıbrıs Türkünün kendi devlet çatısı altında, devlet başkanlığı veya cumhurbaşkanlığı için 8. seçimi.

Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz 1974'teki Barış Harekatı'ndan sonra Kuzey Kıbrıs'ta 13 Şubat 1975'te kurdukları Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin (KTFD) başkanını seçmek için 2 kez, 15 Kasım 1983'te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanını seçmek için de 5 kez seçim yaptı.

EROĞLU İLE TALAT YARIŞTI
Seçime 6'sı bağımsız 7 aday katıldı.Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, bağımsız adaylar Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak yarıştı.

Seçimi kazanan Eroğlu 15 Kasım 1983'de kurulan KKTC'nin Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat'dan sonra 3. Cumhurbaşkanı oldu.Derviş Eroğlu bugüne dek 4, Mehmet Ali Talat da 3 kez aday oldu.

Talat, yüzde 69.58 ile en düşük katılımın olduğu 2005 cumhurbaşkanlığı seçiminde, ilk turda yüzde 55.59 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Eroğlu aynı seçimde yüzde 22.73 oy almıştı.

Eroğlu, oyunu Gazimağusa'da, Talat ise Girne'de kullandı. Her iki aday da saat 10.00'da sandık başına gitti.

17 NİSAN 2005 KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU
KKTC'de önemli bir siyasi değişimin olduğu 2000'li yılların ortasında, 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) adayı Mehmet Ali Talat kazanmıştı.

Rauf Denktaş'ın aday olmadığı bu seçim, 9 adayla en fazla adaylı cumhurbaşkanlığı seçimi olarak da KKTC tarihine geçti.

Seçimde; Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) adayı Zehra Cengiz yüzde 0,44 (439 oy), Demokrat Parti (DP) adayı Dr. Mustafa Arabacıoğlu yüzde 13,22 (13 bin 302 oy), Yeni Parti (YP) adayı Nuri Çevikel yüzde 4,79 (4 bin 816 oy), CTP adayı Mehmet Ali Talat yüzde 55,59 (55 bin 945 oy), UBP adayı Dr. Derviş Eroğlu yüzde 22,73 (22 bin 874 oy), Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) adayı Hüseyin Angolemli yüzde 1,05 (1054 oy), bağımsız adaylar Ayhan Kaymak yüzde 0,17 (168 oy), Arif Salih Kırdağ yüzde 0,31 (309 oy) ve Zeki Beşiktepeli yüzde 1,71 (bin 725 oy) almıştı. (Mynet)


Editör: TE Bilisim