Kahramanmaraş’ın tanınan ve sevilen esnaflarından Selen Zücaciyenin sahipleri Muharrem ayı münasebeti ile geleneksel hale getirdikleri ‘Aşure günü’nün geçtiğimiz hafta 7’incisini yaparak yaklaşık 1000 kişiye Aşure dağıttı.


"Her kim Aşure Gününde ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder’ hadisi şerifi düsturunca hareket ettiklerini dile getiren Selen Zücaciyenin Sahiplerinden Mustafa Fazlı Gölbaşı şunları söyledi:


"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir. Aşure Günü ise Muharrem'in 10. günüdür ve Allah katında ayrı bir yeri vardır. Ben din adamı değilim ama Okuduğumuz ve İslam alimlerinden dinlediğimiz kadarıyla Bugüne "Aşure" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir: Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.”


Aşure Gününün manevi berraklığının üzerinde Kerbela karanlığının kesafetinin görüldüğünü de dile getiren Gölbaşı; “61. hicret yılının Muharrem'ine ait 10. gününde Hazret-i İmam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir” dedi.


ÇAVUŞOĞLU OTELİ DE BAŞLADI...


Bir hafta sonra aynı gün ‘Aşure Günü’ yapan ve yaklaşık 1000 kişiye Aşure dağıtan Kahramanmaraş’ın bilinen otellerinden olan Çavuşoğlu Oteli sahibi Hacı Mehmet Çavuşoğlu ise; “Bu günün ve bu ayın feyiz ve bereketinden olabildiğince yararlanmak için bizde bundan sonra tıpkı komşumuz olan Selen Zücaciye gibi bunu geleneksel hale getireceğiz, bu gün birincisini yaptık rabbim inşallah bizden sonraki gelen nesillere binincisini gösterir” ifadesini kullandı. (www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim