Son dönemde Rusya'nın Ukrayna'yı sindirmek için sivilleri hedef aldığı belirtilirken Harkiv'den gelen haber sivil kayıpların ulaştığı boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Son olarak Ukrayna yerel basınında yer alan haberlerde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi Soykırımı'ndan kurtulan Boris Romançenko'nun Ukrayna'nın Harkiv kentindeki dairesine isabet eden Rus bombası nedeniyle öldüğü açıklandı.

4 FARKLI NAZİ TOPLAMA KAMPINDAN SAĞ ÇIKTI

Nazi Almanya'sı tarafından kurulan dört farklı toplama kampında yıllarca tutulan Romançenko, ömrünü Nazilerin işlediği suçları anlatmak ve hayatını kaybedenleri anmaya adayan biri olarak nitelendirildi. Öte yandan Romançenko, Naziler tarafından yollandığı dört kamp arasındaki Buchenwald ve Mittelbau-Dora toplama kamplarında hayatını kaybedenlerin anısına kurulan vakfın başkan yardımcılığı görevini yapıyordu.

"ÇOK YAKIN BİR DOSTUMUZU KAYBETTİK"

Buchenwald ve Mittlebau-Dora Anma Vakfı, Romançenko'nun kaybından duydukları derin üzüntüyü ifade eden açıklama yayımladı. Açıklamada, "Çok yakın bir dostumuzun kaybının acısını yaşıyoruz. Bu zor zamanlarda oğluna ve torununa güç diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

BORİS ROMANÇENKO KİMDİR?

Romançenko, 1926 yılında Ukrayna'da, Bondari'de dünyaya geldi. Naziler Sovyetler Birliği'ni işgal edince 1942'de sınır dışı edilerek Almanya'ya gönderildi. Ağır işlerde çalışırken 1943'te Almanya'dan kaçmaya çalıştı ve yakalandı. Daha sonra toplama kampına gönderildi. Burada çeşitli işkencelere maruz kalan Boris savaşın bitmesiyle birlikte uzun yıllar tüm dünyaya nazilerin gerçek yüzünü anlatmaya çalıştı.

Kaynak:Son Dakika