Moodle, özgür ve açık kaynak kodlu bir uzaktan eğitim sistemidir. Açılımı, Modular Object Oriented Dynamic Learning-Environment yani Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı olarak çevrilebilir.

Yazılım, MySQL ve PostgreSQL veri tabanı sistemleri altında ve PHP dilini destekleyen herhangi bir ortamda (Linux, Windows, Mac OS X vs.) çalışmaktadır.

Eğitim sistemlerine entegre edilmek amacıyla yazılmış, uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrim içi kurs yönetim sistemidir. Moodle, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) kolay şekilde kullanılabilmektedir. Yaklaşık 235 ülkede kullanılan Moodle, küçük ölçekli bireysel eğitimcilerden 50.000 kapasiteli üniversitelere kadar çeşitli öğrenci ve eğitimci ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilir.

Üniversitelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Üniversiteler, öğrencilerle iletişim kurmak için bu sistemi kullanmakta. Öğretim üyeleri ve asistanlar derste işlenilen slaytları, verilen ödevleri ve projeleri burada paylaşabiliyorlar. Öğrenciler ve öğretim üyeleri bu sistem üzerinden mesajlaşabiliyor, birbirlerine görsel gönderebiliyorlar. Öğrenciler yaptıkları projeleri sisteme yükleyebiliyor, sistemde duyurular da paylaşılabiliyorlar.

Moodle’ın Tarihçesi ve Gelişimi

Moodle Martin Dougimas tarafından 1990’da geliştirilmeye başlanmış ve aynı yıl prototipi ortaya çıkarılmıştır. Moodle altyapısıyla ilk siteyi yine kendisi http://smec2001.moodle.com üzerinde kendisi kurmuştur. Moodle’ın herkesin kullanımına açık ilk versiyonu Moodle 1.0 Ağustos 2012’de internete sunulmuştur. Moodle 2007 yılında “En İyi Açık Kaynaklı Öğrenim Yönetim Sistemi Ödülü“ nü kazanmıştır.2015 yılı itibariyle Moodle’ın 2.8 numaralı sürümü internete sunulmuş ve gelişmiş transkript yönetimi, mobil uyum, geliştirilmiş soru bankası ve sınav özellikleri, HTML 5 uyumuyla günümüz standartlarına erişmiştir.

Moodle Danışmanlık ve Teknik Destek Hizmetleri Nedir?

Moodle danışmanlık ve kurulum hizmetleri ile “Moodle Nedir, Ne İçin Kullanılır?” başlığında açıklanan Moodle ile esnek ve ücretsiz uzaktan eğitim yapısına sahip olun.

Moodle teknik destek ve kurulum hizmetleri çatısı altında, ticari, kamu ve akademik sektörde faaliyet gösteren kurumların ihtiyaçlarına yönelik uzaktan öğrenim altyapılarının projelendirilmesi, öğrenim yönetim sistemlerinin kurulumu, sanal sınıf uygulamaları, personel ve öğrenci bilgi sistemleri ve diğer çevre bileşenleriyle entegrasyonu, barındırma (hosting) hizmetleri, periyodik bakım ve teknik destek hizmetleri verilmektedir.

Moodle teknik destek hizmetleri; destek hizmeti ile kurulum aşamasından, LMS sisteminin yayınlanmasına kadarki tüm aşamalarda ihtiyaç duyulan talepleri hayata geçirmek ve ayrıca Moodle için arayüz tasarımları hazırlayıp, LMS sistemini etkileyici bir görünüme sahip olmasını sağlamak ve Moodle LMS sisteminizin dilediğiniz herhangi bir sistemle entegre etmek gibi hizmetler sunmaktadır.

Moodle LMS sistemi için sunulabilcek hizmetler aşağıdadır:

  • Moodle LMS sistemi için çekirdek kodlarda yazılım geliştirme hizmeti
  • Moodle LMS sistemi için plugin geliştirme hizmeti
  • Moodle LMS sistemi için web tasarım hizmeti
  • Moodle LMS sistemi için entegrasyon hizmeti
  • Moodle LMS sistemi kurulum ve konfigürasyon hizmeti
  • Moodle LMS sistemi güncelleme hizmeti
  • Moodle LMS sistemi bakım ve onarım hizmeti

Moodle implementasyonları için en kritik başlık kurulum sürecidir. Açık kaynak kodlu öğrenim yönetim sistemi veri tabanı ve çevre yazılım bileşenlerinin doğru kurulumları ile birlikte sağlıklı bir entegrasyon için hazır hale gelebilmektedir. Danışmanlık hizmeti veren kuruluş Moodle uygulama sunucusu ve ilişkili veri tabanları kurulumlarını garantili olarak gerçekleştirir. Moodle implementasyonları için teknik destek ve danışmanlık hizmeti alabilir, periyodik bakım ve teknik destek hizmetlerinin yanı sıra, platformu kullanan eğitmenler içinde öğrenim yönetim danışmanlığı hizmeti vermektedir. Öğrenim Yönetim Danışmanlığı hizmeti, kurumun öğrenim yönetim sistemi üzerinde doğru öğrenim patikasının oluşturulması, yürütülen uzaktan eğitim yapısının periyodik olarak izlenmesi ve süreç içerisinde iyileştirme hizmetinin verilmesi çözümlerini kapsamaktadır.

Moodle LMS Özellikleri

Kurs Kataloğu: Derslerin ve kursların görsel olarak sergilendiği bölümdür. Katılımcı, katalogdan istediği kursu önizler ve dilerse katılabilir.

Duyurular: Herhangi bir ders ile ilgili gelişmelerin paylaşıldığı bölümdür. Proje teslim tarihi bilgilendirmeleri, ders materyalleri ile ilgili dönütler vb. bilgilendirmeler duyurular alanından takip edilir.

Takvim: Tek bir dersin takvimi ve/veya tüm derslerin yer aldığı genel takvim yapılarıdır. Takvim üzerinden etkinliklere erişim sağlanır.

Testler: Değerlendirme amaçlı testler bu bölümde hazırlanır. Sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, boşluk doldurma, sürükle-bırak, kısa cevap vb. özelliklerde süre sınırlı hazırlanabilir. Resim, video, matematiksel fonksiyonlar ve web linkleri eklenebilir.

UEFA KADINLAR AVRUPA ŞAMPİYONASI İZLE: Türkiye - Macaristan maçı saat kaçta, hangi kanalda? UEFA KADINLAR AVRUPA ŞAMPİYONASI İZLE: Türkiye - Macaristan maçı saat kaçta, hangi kanalda?

Ödev: Özellikle akademik implementasyonlarda aktive edilen bir özelliktir. Ödev özelliği katılımcıların çalışmalarını eğitmenle paylaştığı alandır. Ödevin son teslim tarihi eğitmen tarafından belirlenebilir. Ödev neticesi, başarısına sayısal olarak etki edebilir. Farklı dosya tipleri ödev olarak sisteme eklenebilir.

Grade Book: Ödev, devam, quiz ve ara sınav gibi farklı ağırlıktaki ölçümlere göre yüzde ve puan dilimlemesi grade book özelliği ile yapılabilmektedir. Öğrencinin sınıfta ve kampüste test ya da ders bazlı istatiksel başarı grafiği çıkarılabilir.

Pano: Moodle Pano (Dashboard) uygulaması, farklı rollerdeki üyelerin aldıkları/verdikleri dersleri, dâhil edildikleri etkinlikleri takip ettikleri alandır. Üyenin istediği şekilde biçimlendirilebilir.

Raporlama: Yönetici; şube, kampüs, grup vb. ekosistemler bazında başarı durumlarını ölçebilir, bunları görsel raporlara dökebilir. İsteğe bağlı olarak raporlama ekranları ilgili okul eğitmenlerinin de kullanımına açılabilir.

Roller: Sistemde Eğitmen, Öğrenci temel rolleri bulunmaktadır. Bu temel rollerin yetkinlikleri süreç yönetimini yapan yönetici rolü tarafından düzenlenir. Öğretmen derslerin öğrenciye nasıl göründüğünü görebilir.

Forum Uygulaması: Platformun forum oluşturma ve duyuru yapma özelliğidir (Dersi veya bir konu ile ilgili tartışma ortamı oluşturup o konu ile ilgili kendi öğrencilerinin fikirlerini alabilir ve dersle ilgili duyurular yapabilir).

Blog Uygulaması: Platformda blog oluşturma özelliği bulunur (eğitmen, çok kolay şekilde blog oluşturabilir, düzenli olarak web sitesinde makale, yazı oluşturup yayınlayabilir).

Ders Sohbet Odası: Moodle ders sohbet odası özelliğine sahiptir. Eğitmen bir ders ile ilgili sohbet odası oluşturup ilgili öğrencileri davet edip çoklu şekilde sohbet edebilir.

Sertifika Modülü: Portala bütünleşmiş ID içeren görsel sertifika basım modülü yer alır. Sertifika modülü sertifika ayarları menüsünde biçimlendirilerek ilgili kurs için PDF formatında sertifika ve diploma hazırlar.

Mobil Uyumluluk: Platform Mobil aygıtlar üzerinden herhangi bir uygulama gereksinimi olmadan browser üzerinden erişilebilir. IOS ve Android işletim sistemleri özellikle desteklenmektedir.

Moodle Kullananlar İçin Faydaları

Öğrenci Açısından Faydalar

  • Kolay ve sezgisel kullanım
  • Öğrenci ve öğretmenlerle kolay etkileşim imkânı
  • Yeniliklerden ve haberlerden e-posta veya RSS beslemesi ile haberdar olabilme
  • Dersleri takip edebilme, hatalarını görebilme, geriye dönük dersleri tekrarlayabilme

Öğretmen Açısından Faydalar

  • Öğretim ortamını kolay tasarlayabilme
  • Sistemde var olan öğretim materyallerini tekrar tekrar kullanabilme
  • Sistemde var olan sınav ve testler üzerinde değişiklik yapıp tekrar kullanabilme
  • Öğrencilerle grup olarak veya bireysel olarak etkileşim
  • Sistemdeki diğer öğretmenlerin aktivitelerine genel bakış
  • Programlama bilgisi olmaksızın işlem yapabilme
  • Geçmiş ders ünitelerini gerektiğinde tekrar kullabilme
  • Diğer öğretmenlerle materyal alışverişi yapabilme
  • Desteklenen formatlarla sisteme test ve sınav aktarabilme
  • İnternet ortamında sistem hakkında yardım dokümanları bulabilme

Sistem Yöneticisi Açısından Faydalar

  • Açık kaynak teknolojiler (Apache Server, MYSQL, PHP) sayesinde kolay kurulum ve kullanım  
  • İnternet, intranet veya extranet ortamlarında kurulum.
  • Veri tabanına tam erişim
  • Açık kaynak olması sebebiyle ihtiyaçlar doğrultusunda modül yazabilme ve sisteme entegre edebilme. Başka sistemlerle entegrasyon olanağı.
  • Ders ve öğrenci sayısında kısıtlama olmaması.
  • SCORM, XML gibi teknolojilerle tam uyum.
  • Kolay rol yönetimi. (Sistem yöneticisi, kurs yöneticisi, öğretmen, öğrenci, misafir)
  • Otomatik yedekleme
  • Üye yönetimi ve üye listesini desteklenen formatlarla sisteme aktarabilme.
  • Kullanıcı desteği maliyetinin düşük olması
  • Yaygın ve ücretsiz belgelendirme

Yatırımcı Açısından Faydalar

  • Düşük giriş maliyeti, ücretsiz ve açık kaynak yazılım.
  • Kısa zamanda canlı kullanıma geçiş imkânı
  • Mevcut ders ve öğretmen işleyişine uyum sağlayabilme
  • Yazılım için sıfır sabit maliyet
  • Kısa zamanda çalışan ve müşterilerin sisteme uyumu

Harici Sistemlerle Uyum

Ticari birçok LMS her türlü sistem ile bütünleşmiş çalışır maddelerinin altını doldurmakta zorlanmaktadır. LMS firmalarının çoğunluğu kapalı LMS sistemleri pazarlamaktadır. Hiçbir entegrasyon sürecine sağlıklı cevap vermeyen bu yapıların aksine Moodle çalışan bir SCORM okuyucuya sahiptir! Google Apps, Joomla, Drupal, Facebook, LDAP, WordPress vb. birçok yapı ile hazır bütünleşmiş kitleri barındırır. API yapısı ve PHP kodlama mantığı ile kolay API geliştirilebilmektedir.

Moodle Hizmetini Tercih Eden Sektörler

Moodle danışmanlık ve teknik destek hizmetlerinden faydalanan ve bilinen başlıca sektörler şu şekildedir; Sağlık Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Garanti Bankası, Kale Endüstriyel Holding, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi gibi saygın kurumların yanı sıra; Koç Okulları, Hisar Okulları, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi farklı akademik segmentteki kurumlar tarafından kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilisim