CHP, Van’da düzenlediği ‘Kürt Çalıştayı’nda Kürt sorunu hakkında konuşmama kararı aldı.

Genel Başkan Yardımcısı Oran’ın ‘Burada Kürt sorunu konuşmayacağız. Bildiri de yok’ sözlerine Van Barosu, ‘O zaman neden burdasınız’ diye tepki gösterdi.

Van’da CHP’li 15 üst düzey yönetici ve başta Güneydoğu’dakiler olmak üzere pek çok STK temsilcisi ile akademisyenlerin katıldığı ‘’Siyasette Başarı Stratejisi Çalışmaları’’toplantısına Kürt meselesinin tartılıp tartışılmayacağı yönündeki tartışmalar damga vurdu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Özel mesajlar vereceğiz. Çok güzel mesajlar vereceğiz. Bütün Doğu, Güneydoğu ve Türkiye’yi kucaklayacağız” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran “Kürt sorununu değil, Türkiye meselelerini konuşuyoruz. Sonuç bildirgesi de olmayacak” değerlendirmesinde bulundu. Tanrıkulu’nun ‘Kürt sorunu hakkında kimse bizden bildiri beklemesin’sözlerine ise Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk’tan sert yanıt geldi: “Madem Kürt sorununu konuşmayacaktın Van’a niye geldin’ diye sorarlar; ben de sorarım.” Van’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı toplantı öncesinde star’a konuşan Tanrıkulu, “Bu bir arama toplantısı. Herkes ancak bir iki cümle konuşabiliyor. Biz insanlara ‘CHP’den ne istiyorsunuz’ diye soruyoruz bunun yanıtını almaya çalışıyoruz. Elbette bölgeye ilişkin sorunlar dile getiriliyor. Fakat toplantının tamamı bölgeye ilişkin değil. Bir sonuç bildirgesi olmayacak” diye konuştu.

SONUÇ BİLDİRGESİ OLMAYACAK

CHP Başkan Yardımcısı Umut Oran da star’a yaptığı açıklamada ilk gün toplantının saat gece 01:30’a kadar sürdüğünü söyleyerek genel başkanın Doğu meselerinin ön plana çıkacağı açıklamasının aksine bir yorum da bulunarak, Kürt sorununu değil, Türkiye meselelerini konuşuyoruz. Elbette Kürt sorunu da konuşuluyor. Ama sadece onu değil. Tüm sorunları konuşuyoruz. Açıklamayı Pazar günü Genel Başkan yapacak. Sonuç bildirgesi de olmayacak. İçerde konuşulanları ne biz ne de diğer katılımcılar açıklamayacak” dedi.

VAN’A GELİYORSAN KÜRT SORUNUNU KONUŞMALISIN 

Van Eski Baro Başkanı Ayhan Çabuk, Tanrukulu’nun bu açıklamalarına tepki gösterdi. Çabuk Van’da bir toplantı düzenlenmesi ile CHP’den Kürt sorununa ilişkin bir beklenti iç ine girdiğini söyleyerek, konuya ilişkin bir netice çıkmaması halınde partiye karşı var olan hayal kırıklığının artarak süreceğini söyledi. Çabuk, “CHP, Kürt sorunu hakkında Van gibi bu sorunu yıllarca yaşayan bir yerde toplantı yapıp Kürt sorunu hakkında bir bildiri yayınlamazsa o zaman bölge halkı ona ‘Madem Kürt sorununu konuşmayacaktın Van’a niye geldin’ diye sorar. Kılıçdaroğlu bu konularda çok ürkek davranıyor. Daha cesur toplantılar ve açıklamalar yapmalı. Fakat partisi içinde de bu sorunu konuşmak için yeterli desteği olmadığının işaretlerini de veriyor.” (Mynet)