Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksekova İlçe Eş Başkanı Ferman Öztunç, son günlerde oluşan çatışmalı ortamın son bulması için tüm kesimlere barış çağrısında bulundu.


HDP Yüksekova Eş Başkanı Ferman Öztunç, çözüm sürecinin rafa kalkmasıyla başlayan çatışmalı süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 2,5 yıl önce başlatılan çözüm ve ateşkes sürecini anımsatan Öztunç, “Bu süreçte tüm halkların kardeşliğini, Türkiye’nin bütünlüğünü, demokratik ulus ve demokratik cumhuriyet çerçevesinde sağlanacağı inancı vardı. Başlatılan projenin amacı, demokratik bir cumhuriyetin temelinin atılması ve herkesin kendini özgürce ifade edebilme şartının oluşmasıydı. Nedense seçim sürecinden sonra adeta bir savaş konsepti başladı” dedi.


Dün akşam Yüksekova’da yaşanan olaylara değinen Öztunç, “Yüksekova adeta hayalet şehre dönüştü. Halkın psikolojisi bozuldu. Hani köylere dönüş projesi olacaktı, hani demokratik bir süreç başlayacaktı? Artık herkes uyandı. Uyanmayan birileri varsa bugün bu savaşı yürütenlerdir. Neden bu savaş tekrar başladı, zarar mı gördük hiçbir ananın ağlamamasından, hiçbir cenazenin gelmemesinden? Ben buradan bütün kesimlere, yazarlara, çizerlere, aydınlara, ‘insanım’ diyen herkesi bu savaş sürecinin karşısında durmayı ve barış sürecinin yeniden başlatılmasına destek olmaya çağırıyorum. Yüksekova halkına da sesleniyorum. Dükkânlarınızı kapatmayın. Partinin böyle bir çağrısı, böyle bir beyanatı yoktur. Kimse kötü bir psikoloji içinde olmasın. Herkes işinin başında olsun. Herkes barış için elinden geleni yapmalıdır. Biz bu savaşa sonuna kadar karşıyız. Bu savaşı halklar yaptırmayacak. Kan üzerinden politika yapmaya müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
Çarşı merkezinde yayılan söylentilere kimsenin itibar etmemesi gerektiğini belirten Öztunç, “Yurttaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyorum. Yeter artık, birbirimizi öldürmeyelim. Bu kanı durduralım. Bizim her zaman sloganımız budur; barıştır, kardeşliktir” şeklinde konuştu.


(İHA)