TBMM Adalet Komisyonu'nda, yapı ruhsatı olmayan binalara elektrik ve su bağlanmasına imkan veren düzenleme geri çekildi. Komisyonda tartışmalara neden olan kanun teklifi, iskan alınmamış binalarla ilgili düzenlemenin çıkarılmasının ardından kabul edildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerini tamamladı.

Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri, inşaat ruhsatı olan ancak iskan alınmamış binalara elektrik ve su bağlanmasına imkan veren düzenlemeye gecekondulaşmanın önünü açacağı ve kaçak yapılaşmaya neden olacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Toplantıda bir konuşma yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düzenlemenin inşaat ruhsatı olmaksızın kaçak yapılaşmaya, gecekondulaşmaya izin veren bir hüküm içermediğini söyledi. Teklifle TCK'nın 'hakkı olmayan yere tecavüz' başlıklı maddesinde değişiklik öngörüldüğünü kaydeden Şahin, mevcut düzenlemedeki 'yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yaptıran kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmünün devam ettiğini açıkladı.

Şahin, izin ve ruhsat alınmadan yapılan inşaatlar için bu düzenlemenin geçerli olmadığını hatırlatarak, "Vatandaş inşaat ruhsatını almış, inşaatı yapmış, elektrik bağlatacak. İskan ruhsatı almadan, buraya elektrik ve su bağlatamazsın deniyor. Bu, inşaat ruhsatı olmadan yapılan binalarla ilgilidir. Bu nedenle uygulamada inşaat ruhsatına sahip vatandaşlarımız elektrik ve su bağlatmada sıkıntı çekiyorlar. Bu hiçbir zaman inşaat ruhsatı olmaksızın kaçak yapılara, gecekondulaşmaya izin veren bir hüküm değildir" şeklinde konuştu.

Yaşanan tartışmaların ardından CHP ve MHP milletvekilleri toplantıyı terk ederken, düzenleme kanun teklifinden çıkarıldı. Teklif, yapılan değişiklikle komisyonda kabul edildi. Adalet Bakanı Şahin, konuyu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la görüşeceklerini belirterek, mağdur olan vatandaşların sorunlarının bir genelgeyle çözülebileceğini ifade etti.

Teklife göre TCK'nın 'hakkı olmayan yere tecavüz' başlıklı maddesinde değişiklik yapılıyor. Teklife göre bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren, bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kişilere suçtan zarar görenin şikayeti halinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilecek. Teklifle özel şahıslar arasındaki arazi ihtilaflarında olduğu gibi devletle vatandaşlar arasındaki arazi ihtilafında da zaman aşımı getiriliyor. Böylece devletin, elinde tapusu bulunan vatandaştan aradan 10 yıl geçtikten sonra arazisini alması önleniyor. (Ajanslar)