Öncelikle tüm Müslüman aleminin Kurban Bayramını kutlarım. Gündem çok yoğun olduğu için sıklıkla köşe yazıyorum. Gündem sosyal medya….

Herkesin üstünde bir yorum getirdiği sosyal medya yasasına ben farklı bakmak istiyorum. Yine tarihi bir yolculuk ile sizi 1992 yılına Yugoslavya’nın dağılması ve 2000 yılında Miloşeviç’in İndirilmes ile başlayan sürece götürmek istiyorum…..

Takvim yaprakları 2000 yılını gösterdiğinde ABD başta olmak üzere İsrail, İngiltere hatta Rus istihbaratları artık yumuşak istihbarat (soft intelligence) taktiğine geçtiler. Daha önceleri sert istihbaratı kullanıyorlardı (Hard intelligence) bu istihbarat yöntemi, kaynağın yanı kişinin her türlü işkence metodu veya akıl oyunları oynanarak alacağı bilginin alınmasıydı. Bu yöntem bazı zamanlar, zor ve imkansız gibiydi. İşte tamda bu dönemlerde, servislerin imdadına soft intelligence yetişti. Neyi kapsıyordu bu yumuşak istihbarat yeni yeni gelişmekte olan daha doğrusu 1993 yılından beri kullanılan  ama ülkemize 2000’li yılların başında gelen interneti kapsıyordu. Burada neden Yugoslavya’yı örnek gösterdiğimi şimdi anlatacağım ülkenin dağılmasında Propagandanın ilk kez internet sağlayıcıları ile yapılmasından ötürü oldu. Bildiriler, makaleler ve halkı bu propagandaya inandırmak için hep internet kullanıldı….

Burada kitlelerin hareketleri baz alınarak ileride (şimdiki tüm sosyal medya sağlayıcıları) hayatımıza girecek olan uygulamaların hepsi istihbarat servislerinin işini kolaylaştırılmak ile kalmadı deyim yerindeyse çağ atlattı. Kişinin hangi takımı tuttuğu, kişinin davranışları, kişinin saat kaçta uyuduğu, kaçta kalktığı gibi  bilgilerin hepsi istihbarat servislerinin eline geçti. Tabi daha sonraları akıllı telefonlar ile artık Network  ağı tamam hale geldi. Yani dinleme, takip, bilgiyi anında edinme gibi global bir akım haline geldi. 

İlk önce masum gibi görünen, sadece arkadaşlık sitesi mantığı ile çalışan her uygulama daha sonraları hayatımızın her alanında aktif bir oyuncu oldu. Sizce neden aktif olundu? Mesela ben bu yazıyı bu yazıyı tüm sosyal mecraya atarak bir nevi çoğalmasını isterken, birileri de satacağı arabanın alınması, kimisi uzaktaki akrabasının fotoğraflarını takip etmek istiyor. Ama bu oluşumun en tepesinde kesinlikle ve kesinlikle yumuşak istihbarat (soft intelligence) taktiği uygulanıyor….. 

Eski James Bond filmlerinde hep insan odaklı bir sistem vardı. James sıkıştığı zaman teknolojinin nimetlerinden faydalanırdı. Yeni nesil Bond filmlerinde ise herşey teknolojik.  Bu iki ayrımdan bile teknoloji gelişirse ajanlar veya istihbarat örgütleri bunu kullanır. Bu açık ve net…

Bu arada sosyal medya sağlayıcılarının ısrarla Türkiye’de temsilci bulundurmaması ise sizce de garip değil mi? Çünkü şu anki Türkiye savaş tarihini yeniden yazarken, birisi çıkacak ve diyecek ki, Türk İHA’sı düştü diye paylaşım yapacak, bazıları bunu alacak haber yapacak ve alın size kara ve kirli propaganda. Nur topu gibi değil mi? İşte artık bunların olmaması için temsilci bulunduracak. Temsilciye denecek ki? Hadsizlik yapmayın oturun oturduğunuz yerde!!!

Yazıma son cümlelerini verirken Nedir bu sosyal medyayı kapsayan yasa diye merak ettim ve araştırdım. Karşıma çıkan sonucu sizle paylaşıyorum: “ Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı da yer alacak. Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.”

Son olarak karamelize yaparak, yerel bir konuya değinmek istiyorum!!! Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin bugünkü paylaşımında: ‘Bir ülkede, şehirde ne kadar demiryolu varsa bu gelişmişliğin, çağdaş ulaşımın göstergesi’ demiş. Söyleyeceklerim bu kadar….. KALIN SAĞLICAKLA