Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Kahramanmaraş’ın büyükşehir kapsamına alınmasının Elbistan ve diğer kuzey ilçelerin aleyhine olacağını belirterek, tepki gösterdi.


Bulut, “İl olmayı bekleyen Elbistan’a bu haksızlığa karşı tepkimizi yılmadan sürdürmeliyiz, sahip çıkmadığımız memleket bizim değildir” dedi.


Büyükşehir kapsamında tüm vergilerin artacağını belirten Bulut, “Kahramanmaraş ilimizin 13 ille birlikte büyükşehir olması için Meclis alt komisyonundan geçti. Büyükşehrin ayak sesleri duyuldu. Alt komisyondan geçen maddeye baktığımız zaman Kahramanmaraş büyükşehir olduğunda Elbistan’ın, Afşin’in, Nurhak’ın ve Ekinözü’nün aleyhinde bir gelişme olacak. Elbistan’daki köyler mahalleye dönüştürülecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak. Diğer ilçelerinde durumu aynı. Büyükşehrin geliri artacakmış, elbette artacak. Ödediğimiz su faturası, emlak vergileri ister istemez artacak. Köylerin tüm vergileri büyükşehrin emlak vergisine eş değerde olacak. Köyler 5 yıl vergilerden muaf tutulacakmış. 5 yıl sonra bu köyler yeryüzünden yok mu olacak? Kasabalar kaldırılarak mahalleye dönüştürülecek. Su faturaları ve diğer emlak vergileri büyükşehrin gelirlerine eş değer olarak artırılacak. İlçelerin, kasabaların köylerin gideri 2-3 kat artacak. Esnafa ek gelirler, vergiler, yüklenecek. Bina ruhsatları büyükşehrin onayından geçecek. Bunların ve daha fazla sıkıntıların olacağını aklı olan, fikri olan herkes biliyor” dedi.


Bölge halkının gelişen olaylara tepkisiz kalmasını da eleştiren Bulut, konuşmasının devamında şunları söyledi:


“Bizler bölge halkı olarak ne yapıyoruz? Hiç kimse kusura bakmasın kafamızı kuma gömüp susuyoruz. Bu suskunluğumuzun vebalini gelecek nesillere anlatacak bir cevabımız olamaz. Varsa bir cevabı, biri çıksın şimdiden anlatsın. Bir siyasetçi geliyor, ‘beraber büyüyeceğiz’ diyor. Alkışlıyoruz, bende sizi alkışlıyor, iyi uykular diyorum. Ticaret Odasında ve Ziraat Odasında toplantılar yaptık. Beldesi kapanan belediye başkanı yok, köyünün muhtarlığı kalkıyor, köy muhtarım yok. Bir miting düzenlendi, halkım arka caddeden geçiyor kimse görmesin diye. Soruyorum tüm Elbistanlılara. Partiler mi önemli, memleket mi? Siyasetçimi önemli, Elbistan, Afşin ve diğer ilçelerin geleceğimi önemli? Yaşadığımız hayatımızı sürdüğümüz yerden, ne siyasetçi, ne bir parti, nede onun bunun hatırı önde olamaz. Elbistan başta olmak üzere bölge halkı silkinip, uyanıp, gerekirse görevini konumumuzu feda etmeliyiz. İl olmayı bekleyen Elbistan’a bu haksızlığa karşı tepkimizi yılmadan sürdürmeliyiz, sahip çıkmadığımız memleket bizim değildir.” İHA