Rahmetli İzzet babanın Maraş’ın kurtuluşunda elinde fener gece gündüz sokak sokak gezerek “adam arıyorum adam” diye bağırdığını, çok yakınlarında insanlar olduğu halde ufuklara bakar gibi elini alnına siper ederek, hatırlayanlar hatırlar büyüklerinden dinlediklerini anlatanlar ya da, tiyatro oyunu haline getirip oynayanlar seyredenler bilirler.

Yerel yöneticimizi seçeceğiz yani bizi beş yıl boyunca adaletle yöneteceğini düşündüğümüz kişiyi seçeceğiz. Ayrım yapmadan gerçekten insanoğlu insan olduğunu tahmin ederek seçeceğiz. Neden insanoğlu insan dedim?

Çünkü ancak bu meziyetlerde olan kendini bilen bir kişi adaletli davranır. Siyaseti, inancı ne olursa olsun. Yeter ki insan olarak yaratıldığını bilsin. Ve işte bu seçime kadar başkanlık yapmış olanların yaptıkları ya da yapmadıklarından, sevaplarından ya da günahlarından bahsetmenin âlemi ve faydası yok. Seçilecek olan İnsanın yapması gerekenler, bence bulunması gereken bazı özellikleri olması, ya da bu özellikleri yoksa kazanması, böyle davranması gerekir.

Bunları şöyle sıralayabilirim.
Başta hayalgücü olmalı, düşler görmeli bu şehir için. Sonra bu gördüğü düşleri kurduğu hayalleri tatbik etmek için projeler hazırlamalı. Uygulamaya yani tatbikine geçmeli ha bunları yaparken sadece ve sadece hizmet ettiğini düşünerek yapması gerekir. Yoksa birilerinin kalbi kırılır, birileri üzülür diye vaz geçmemelidir. Kendisi halka hizmet ederse halk kendiliğinden kendisine gelir.
Bunları yaparken bir daha seçilmemek düşüncesi olmaması gerekir. Hizmet yapsın yeter. Ülkemizde bu zamana kadar yapılan alt yapılar alt yapılardan değildir. Gelir getiren alt yapı oluşturmalıdır. Caddeyi kaz boruyu döşe üzerini kapa bu alt yapı değildir. Bu tür yapıların hem maliyeti yüksek hem de tamiri bakımı fazla olur. Açıkçası masraflı olur bu masrafta bizlerden çıkar. Şehrimize gelen karasunun %60’ı kayboluyormuş. Duyumlar böyle, bu kayıpları önleyici bir alt yapı oluşturulmalıdır. Ama beş yılda biter mi onu bilemem bir yerden başlansa ülkemizde bir ilk olsa kötüsü mü olur. Cadde ve sokaklara 2X2, 3X3, 4X4 tüneller yapılsa bu tünellerden faydalanan Telekom, Tedaş ve Doğalgaz şirketlerinden yıllık kira alınsa kötüsü mü olur.

Bunların yanında seçilecek olan kişinin yapması gerekenlerin başında bence âcizane şunlar gelir.

Araştırma geliştirme birimi oluşturmak.

1- Kaldırım işgallerini önlemek.
2- Gıda satanların gerçekten denetlenmesi (yetersiz denetleniyor.)
3- Otopark meselesi halledilmeli. İmar kanununda belirtiler otopark parasının alınmaması yapılan daire başına 2 adet otopark istenmesi.
4- Yanaşık düzenden vazgeçilmesi (şehrimizin hava sirkülâsyonunu önlememek için.)
5- Araba kullanmasını bilmeli, çokça yaya yürümelidir. (sürücülerin ve yayaların neler çektiğini bilmesi gerekir.)
6- Kaldırımlarda yürürken yağışlı havalarda cumbuldamamak için gerekli tedbirleri alması.
7- Gerçekten alt geçit ve çevre yolu yapılması. Gidip araştırma yapılması, yapılan hizmetlerin eziyete dönüşmemesi.
8- En önemlisi de 24 saat açık tuvaletlerin yapılması. (çocuklarınızla yatsı namazından sonra şehirde turlayın ve görün merkezde tanıdığınız yoksa yandınız. Ya şehir kirlenecek yada çocuklarınızın üzeri, sıhhatlerinin bozulması çabası.)

Ha! Sahi şehrimize apartman kültürü geldi geleli Belediyemiz tarafından alınan otopark paraları nereye harcanmıştır? Bilen var mı? Nerde otopark? (hâlbuki yapılan çok katlı binalarda otopark zorunlu olsaydı bu gün caddelerimizde karışıklık olmazdı.)

Bunlar benim sadece hayallerim ve bu şehir için düşlerimde gördüklerim. Bu kadar da olsun değil mi?

TEVFİK KOSKA
Editör: TE Bilisim